0
Unique selling points
Gratis fragt v. køb over 750kr. / Køb og afhent i butik
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

4 alternativer til vinterløb

Har vinterkulden lagt en dæmper på løbelysten, kan det være en god ide at skrue ned for løb og op for styrke- og pulstræningen. LØBEREN guider dig til, hvordan du kan sammensætte din træning og vedligeholde konditionen vinteren igennem.

Af Rasmus P.V. Jakobsen

Når sneen dækker stier og veje, og kulden bider sig fast i kinderne, kan det være svært at overbevise sig selv om, at udendørs løbetræning er en nødvendighed. Og heldigvis findes der alternativer til vinterløbet. Nogle ugentlige ture i fitnesscenteret kan være med til at sikre, at konditionen er på plads, når foråret igen tager over. Det fortæller Daniel Ramskov, der er fysioterapeut og diplomtræner i Danmarks Idrætsforbund:

- Man bør aldrig droppe løbetræningen helt, men de mørke måneder kan i høj grad bruges på at lave alternativ træning. Så længe man fokuserer på at få pulsen op, så kredsløbet bliver belastet, og samtidig sørger for at styrke sin krop, kan man komme stærkt igennem en kold og mørk vinter.

Daniel Ramskov lister her fire alternativer til den udendørs løbetræning:

1. Løbebånd

Løbebåndet er det oplagte og mest specifikke alternativ til at træne løb uden at skulle iføre sig adskillige lag tøj og bekymre sig om våde og glatte veje. Dog kan løbebåndet godt være en udfordring for motivationen, da monotonien hurtigt tager over. Derfor er det vigtigt, at man varierer sin træning. Det er på de fleste løbebånd muligt at vælge træningspas, som udfordrer én på hastighed og elevation, og det er faktisk kun fantasien, der sætter grænserne. Løbebåndet er en rigtig god træningsform, som både styrker konditionen og løbeformen.

 

2. Spinning

Spinning er en træningsform med god effekt på konditionen. Træningsformen kombinerer flere motiverende faktorer, såsom musik, afvekslende træningsprogrammer, træning sammen med andre og en instruktør, som guider og motiverer under træningen. Spinning er en hurtig og effektiv form for træning, som sørger for, at din kondition får en omgang god intensiv træning. Og endelig skal du ikke bekymre dig om, hvad træningen skal indeholde. Du skal bare møde op og være klar til at give den gas.

3. Crosstrainer

Crosstraineren er ligesom spinning en træningsform med god effekt på konditionen. Crosstrainerens bevægelsesmønster minder om løbets og er derfor et godt alternativ til netop løbetræning. Den primære forskel på træning på crosstraineren og løbetræning er forskellen i belastning paå kroppens muskler, led, sener og knogler - alt sammen dele af kroppen, som skal have tid til at restituere oven på en lang og aktiv sommer. Crosstraineren har oftest flere forskellige indstillingsmuligheder, som kan sørge for variation i træningen. Ligesom løbebåndet har de fleste crosstrainere indlagte træningspas, man kan vælge, men der er også mulighed for selv at variere sin træning – blandt andet ved at ændre belastningsniveauet eller fokusere på intervaltræning.

4. Crossfit/Bodytoning/Bodypump

Crossfit, bodytoning og bodypump – kært barn har mange navne, men dækker over variationer af samme træningsform. En inten- sitetspræget styrketræning som kan være et godt redskab til at opbygge styrke frem mod forårets løbetræning. Ligesom spinning er træningsformen en kombination af flere motiverende faktorer, såsom musik, afvekslende træningsprogrammer, træning sammen med andre og en instruktør, som guider og motiverer under træningen. Crossfit gavner både kondition og styrke, og man skal nok forvente en del træningsømhed, hvis man er ny indenfor denne træningsform. Men det skal ikke afskrække én fra at deltage, da kroppen efterhånden vil tilpasse sig træningen.

En alternativ træningsuge

Du kan holde formen vedlige henover vinteren ved at have en til to træninger om ugen, hvor du faår pulsen op med fx spinning, crosstrainer eller løbetræning på løbebånd. Sørg for at du minimum en gang om ugen laver en træning, hvor du løber enten udendørs eller indendørs. Supplér med en til to gange styrketræning om ugen, enten i form af crossfitlignende træninger eller plankeøvelser som vist nedenfor.

3 planker, der giver en god kropsholdning:

Sideplanken

Læg dig på siden med den ene albue og underarm i jorden. Hold ankel, knæ, hofte og skulder i en lige linje. Løft dig op, så du kun støtter på ydersiden af nederste fod og underarm. Løft evt. det ene ben og den ene arm for at gøre øvelsen sværere. Hold positionen i 15-60 sekunder.

Planken

Læg dig på gulvet så du kun støtter på tæerne og på underarmene. Hold ankel, knæ, hofte og skulder i en lige linje. Løft evt. det ene ben og den ene arm diagonalt for at gøre øvelsen sværere. Hold positionen i 15-60 sekunder.

Rygplanken

Læg dig fladt på gulvet og sæt fødderne i gulvet, så underbenene står i 90 grader ift. underlaget. Løft numsen fra underlaget, så du danner en lige linje fra knæet, igennem hoften og ned til skulderen. Løft det ene ben, så lår og knæ flugter med hinanden. Hold positionen i 15-60 sekunder.