0
Unique selling points
Gratis fragt v. køb over 750kr. / Køb og afhent i butik
Kundeservice
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Uld – vinterløberens bedste ven

Uld er nok noget de fleste forbinder med krassende islandske sweatre fra 70’erne. Men ulden besidder en række egenskaber, der gør den fantastisk til løbeundertøj.

Uld er naturens mest praktiske materiale, og man har indtil videre ikke kunstigt kunne fremstille fibre med de samme unikke egenskaber.

Merino uld

Der findes i dag omkring en milliard får i hele verden, fordelt på over 200 racer. De største producentområder er Australien, New Zealand og Sydamerika, og de mest almindelige racer er Lincoln og Merino. Merino-fåret har en meget fin og krøllet uld, og er den uld, som man oftest bruger i løbeundertøj.

Den bedste isoleringsevne

Uldfibrenes ”krøllede” struktur binder store mængder luft og giver en fin varmeisolering. Luften mellem fibrene mindsker materialets varmeoverførsel, og har dermed in isolerende effekt både i varme og kulde.

Merino-uld kan have op til 40 ”krøller” per cm, og dette giver en høj isoleringsgrad. Disse krøller forårsager også, at der er færre kontaktpunkter mellem materialet og huden. Varmen ledes derfor ikke væk, hvilket er en stor fordel, da det er denne varme, der isolerer.

  •  

fibre comparison

Varmer også i våd tilstand

Når man løber, producerer kroppen afkølende sved, og fugtighedsgraden øges. Ulden er det man kalder hygroskopisk, og kan opsuge vanddampe, dvs. kropsfugt. Ulden kan absorbere fugt både mellem fibrene og i fibrene, hvilket gør, at ulden føles tør mod kroppen, også selvom den er fugtig. Uldfibrene kan absorbere fugt helt op til 30% af sin egen vægt uden at føles fugtig.

Ulden varmer også, selv om den er fugtig, hvilket er en stor fordel i forhold til kunstofmaterialer, der ofte føles kolde og klamme i fugtig tilstand. Når fugt absorberes, udvikles den såkaldte absorptionsvarme via en eksotermisk (kemisk varmeafgivende) proces. Varmeenergi afgives, når vandmolekyler og polære fibermolekylgrupper støder sammen. Kollisionskraften er så stor, at der udvikles varme. Denne proces fortsætter, indtil fibrene er totalt mættede med vandmolekyler.

Ulden transporterer fugten væk

Når fugtighedsgraden i uldtøjet er blevet større, end den er udenfor, vil ulden aktivt arbejde på at absorbere fugten og derefter transportere den gennem materialet, indtil der er opnået en jævn fugtighedsbalance på begge sider. Idet fugtigheden transporteres til tøjets yderside, øges varmeisoleringen, og man holder sig tør.

Uld er let at holde og er selvrensende

Uld er selvrensende og lugter ikke. Den kreatin, som findes i ulden, nedbryder på naturlig måde hudens ildelugtende bakterier.  Uldfibrenes kerne består at to forskellige celletyper, som absorberer forskellige mængder fugt. Den ene svulmer derfor mere op end den anden. Derved forårsages en konstant friktion mellem cellerne. Det er denne egenskab, der skaber en selvrensende effekt.

Uldtøj skal derfor ikke vaskes tit, men kan med fordel luftes i fugtigt vejr. Vanddampene, som derved passerer gennem klædet, fjerner snavs og lugt.

Når uldundertøj skal vaskes anbefaler Woolpower, at man vasker deres undertøj ved 60 grader, da bakterierne ikke bliver fjernet ordenligt ved temperaturer på mellem 20 og 40 grader. Woolpower anbefaler endvidere, at man kan tørretumble deres produkter ved medium varme. Til vask kan man bruge et mildt, sæbebaseret vaskemiddel, helt almindeligt vaskemiddel eller intet vaskemiddel overhovedet. Skyllemiddel kan bruges, men er ikke nødvendigt.

Kari Traa anbefaler derimod en lidt mildere vask af deres produkter med 30-40 grader og ingen tørretumbler.

rudy project woolpower crewneck lite herre undertrojer loberen 1

Blandt pigerne er der heller ingen tvivl - norske Kari Traa hitter med sit unikke og frække design. Mange af pigerne har så svært ved at slippe undertøjet, når de først har fået det på, at de bruger undertøjet til både hverdag og sport. Et eksempel er Kari Traa Saga Roundneck.

kari traa kari traa saga roundneck dame undertrojer loberen 4

Fryser du om fødderne, så er Smartwools PHD sokker lige sagen, både til pigerne og fyrene. Med et par PhD Outdoor (herre og dame) på fødderne er du godt rustet til de kolde løbeture. Godt langt skaft, så man undgår det irriterende gab mellem tight og sok. Sokkerne er fremstillet i en mellemkraftig uldfrotté, bestående af 67% merinould, 31% forstærkende nylon og 2% elastisk materiale, der sikrer optimal pasform.

smartwool smartwool phd outdoor medium crew sokker loberen 1