0
Unique selling points
Gratis fragt v. køb over 750kr. / Køb og afhent i butik
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Sådan klæder du dig på til vinterløb

En løbetur på en kold, klar vinterdag virker udrensende på de fleste mennesker. Alligevel bliver mange af os inden døre, når den kolde årstid for alvor banker på. Følg vores guide til, hvordan man bedst klæder sig på til vinterens løbeture.

Af Rasmus P.V. Jakobsen

Når luften bliver koldere, vejene plørede, og mørket lægger sig som en tung dyne over by og land, kan det være svært at finde motivationen til at løbetræne. Så hvordan får man overhovedet slæbt sig ud i kulden og mørket? Et godt sted at starte er med det rigtige udstyr – det vil sige tøj, der kan holde en tør og varm uanset vinterens genstridigheder.

For at vi fungerer optimalt, og vi har det behageligt, skal kroppen være i varmebalance. Det er den, når kroppens varmetab og varmeproduktion stemmer overens. I hvile vil kroppen forsøge at opretholde en temperatur på omkring 37 grader. Under fysisk arbejde er det imidlertid en fordel at have en højere kropstemperatur, da de processer, der leverer energi til muskelarbejdet, fungerer optimalt ved højere temperaturer. Jo varmere en muskel er, desto bedre bliver præstationen. Under hårdt fysisk arbejde er kroppen faktisk i en febertilstand, og kropstemperaturen kan således uden problemer komme op på 40 grader. 

Løber i sneen

Hold på varmen

Hvordan vælger man det helt rigtige løbetøj til vinterløb? For det første er det helt essentielt, at det tøj vi bruger om vinteren er svedtransporterende, så det hurtigt og effektivt kan transportere sveden væk fra huden. Dermed bliver vi ikke kolde af vådt og tungt tøj. Dette er særligt vigtigt om vinteren, da det er den stillestående luft omkring kroppen, der isolerer mod kulden. Vådt tøj vil om vinteren lede varmen for hurtigt væk fra kroppen, så du bliver afkølet.

Husk på, at det er den stillestående luft omkring kroppen, der isolerer. Når vi løber om vinteren, afgiver vi en masse varme til omgivelserne, da der er stor forskel på hudens og den omgivende lufts temperatur. Derudover varmes den luft, der er tættest på huden, op af kroppen og stiger til vejrs. Dette giver plads til ny og koldere luft, som kroppen igen vil afgive varme til. Derfor er én af vinterens store udfordringer at holde på den opvarmede luft, så vi ikke blot lader den gå tabt til omgivelserne, men bruger den til at holde varmen.

Den bedste måde at sørge for det, er ved at klæde sig rigtig på, og det gøres let ved at kombinere flere lag med et vindtæt lag yderst, så vinden ikke blæser direkte ind på huden og fjerner den opvarmede luft.

Hovedet 

At fryse om fingrene eller ørerne er slet ikke rart og kan ødelægge en løbetur for de fleste. Hvornår det er koldt nok til at løbe med handsker varierer fra person til person. Nogen føler det behageligt allerede ved +10 grader, hvor andre først trækker handskerne på, når temperaturen nærmer sig minus 5. Du må derfor prøve dig frem - det afhænger også af, hvor tykke dine løbehandsker er. Løbehandsker og huer fås i forskellige tykkelser og med og uden vindstopper. Du skal typisk vælge en handske/hue, som er noget tyndere end du ville gøre det, hvis du bare skulle gå en tur, ellers ender du hurtigt med alt for varme og svedige hænder og handskerne i lommen.

Se vores udvalg af udstyr til HERRE hoved / HERRE handsker og DAME hovedDAME handsker.

Løbere i sneen

Overkroppen

Trelagsprincippet er den mest effektive måde at holde sig tør og varm på. Det giver en fleksibel og effektiv beskyttelse mod vind og kulde. Derudover kan man nemt justere på tøjet alt efter vejrforhold.

Inderst bærer man en tynd, tætsiddende undertrøje i et elastisk og svedtransporterende materiale. Bomuld kan ikke anbefales, da det suger fugten til sig, og afgiver den ikke igen. Det kan syntetiske materialer, som fx polyester derimod, der derfor klart er at anbefale. Uld er ikke lige så svedtransporterende  som de syntetiske materialer, men har til gengæld den fordel, at det isolerer, selvom det bliver vådt. Dette skyldes at uld er en såkaldt hulfiber, der indeholder luft, og derfor er der altid stillestående luft omkring kroppen, hvilket jo isolerer.

Se vores udvalg af undertrøjer her: HERRE og DAME

Mellemlaget er det isolerende lag, der skal give kroppen varme og tage imod fugten fra det inderste lag. Her bør man også vælge tætsiddende trøjer i svedtransporterende materialer. Langt størstedelen af den danske vinter kan mellemlaget undværes, hvis det inderste og yderste lag er i orden.

Se vores udvalg af trøjer her: HERRE og DAME

Yderlaget skal frem for alt være vindtæt, idet vinden lynhurtigt kan fjerne den isolerende varme omkring kroppen, og derved afkøle os. Det er en god idé at vælge et yderlag, der ikke er for tykt, men som har en åndbar membran som fx Windstopper™. Et tyndt, vindtæt og åndbart yderlag (jakke eller vest), hvor lagene under kan varieres, vil de fleste løbere kunne have glæde af omkring 8-10 måneder af året, hvorimod en kraftig vinterjakke med for kun vil blive brugt få dage om året. 

Se vores udvalg af jakker og veste her: HERRE JakkerHERRE Veste og DAME JakkerDAME Veste

Løber i sneen 2

Benene

På benene springer man typisk lagdelingen over. I stedet fås løbetights i forskellige tykkelser til forskellige vejrforhold. Typisk vil man bruge et par tykkere tights om vinteren. Når Kong Vinter rigtig raser, kan man med fordel vælge et par vindtætte tights, der vil virke mere isolerende, eller trække et par løse vindtætte bukser ud over sine løbetights. Inderst gør et par tætsiddende underbukser med vindtæt front underværker.

Se vores udvalg af tights her: HERRE og DAME og bukser her: HERRE og DAME

Fødderne

Der må gerne være lidt plads i forfoden på løbeskoene, så man kan bevæge tæerne og derved bibeholde blodcirkulationen i fødderne og derved holde varmen. Derudover er det rart med en lille smule plads til en kraftigere og varmere sok i polyester eller uld.

Se vores udvalg af sokker her, i både uld og polyester HERRE og DAME

Løbere der illustrerer påklædningen til vinterløb.

Intensiteten er afgørende

Jo hurtigere man løber, des mindre tøj skal man have på. Derfor ses eliteløberne mange gange i næsten ingenting, når de løber konkurrence, selvom termometret viser minusgrader. På en joggetur på en råkold vinterdag producerer kroppen ikke voldsomt meget varme, derfor er det her i højere grad vigtigt at iklæde sig ekstra varmt tøj. Hæves tempoet derimod, så skal kroppen på overarbejde og producerer helt automatisk mere varme, og vi har derfor brug for mindre isolerende tøj. Klæd dig derfor efter hvilken type træning du skal lave. 

Vi er alle forskellige

Vi er alle vidt forskellige når vi klæder os på til en vinterløbetur. Det handler om, at du har det godt med du har på. Derfor er det altid vigtigt, at du lærer dit udstyr og tøj at kende, så du selv kan kombinere dig frem til den helt rigtige påklædning, uanset hvor koldt det er. 

Få mere at vide

I vores butikker kan vi fortælle dig meget mere om de enkelte produkters egenskaber, og om hvordan du med fordel kan sammensætte dem alt afhængig af vejrforholdene, og i forhold til hvad du allerede har hjemme i skabet. Så kig forbi  og få en snak om løbet