0
Unique selling points
Gratis fragt v. køb over 750kr. / Køb og afhent i butik
Kundeservice
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Alternativ træning i løbet af året

Med cheftræner Nikolai på langrend og en mor der har fået armmuskler. Hvis du skal undgå skader og udvikle din træning, er min erfaring, at kroppen har rigtig godt af at få små variationer lagt ind i træningen, som du kan få ”gratis” ved at bruge årstiderne og naturen og ved at lave alternative træningspas. Skift nogle af løbeturene ud med en gang vandring, svømning, ergometertræning, yogatræning eller anden motionsform.

Jeg har lige været på skiferie i Norge og skiftede løbeturene ud med langrendsture. Langrend er en unik træningsform og et super alternativ til en løbetur  - og du mister ikke form selvom du snarere ”går” fremfor løber på ski. I år må det siges, at jeg om nogen snarere gik end løb på ski, da jeg havde Nikolai med i pulk bagpå. Jeg valgte de letteste ruter uden al for mange bakker op og ned :).

Det var hårdt, men skønt og Nikolai nød det. Han sov gerne 3 timer i pulken hver dag mens mor agerede trækdyr og fik store armmuskler :).

 

Nyd dit løb hele året - udnyt årstidernes skiften

Tips til de små løbenydelser året rundt:

 • Nyd stilheden på de tusmørke eller endda de bælgmørke gadeløbeture i januar.
 • Nyd de klare frostdage i februar.
 • Nyd den første forårssol i marts.
 • Nyd anemonerne i skovbunden i april,
 • Nyd de løvgrønne bøgetræer i maj
 • Nyd hyldens og valmuens blomstring sammen med studenterkørslens hujen.
 • Nyd de friske sommermorgener og en dukkert i havet efter nattens regn i juli
 • Nyd duften af korn når bonden høster i august.
 • Nyd den høje blå himmel i september
 • Nyd en efterårsstorm i oktober
 • Nyd den særlige muldlugt i skoven i november.
 • Nyd julepynten i byens gader i december.

Vintertips

Jeg har generelt været meget fokuseret på at løbe på ”blød” skovbund eller parkstier for at undgå skader, men nogle vintre sker der jo det, at skovbunden fryser til og bliver spejlglat. Så benyt chancen til at få trænet på asfalt for det styrker dine ben til at klare asfaltstrabadserne, hvis/når du skal deltage ved et konkurrenceløb, som ofte foregår på asfalt. I det hele taget er det godt engang imellem at få indlagt ture på asfalt, så det ikke bliver et ”chok” for dine ben, når turene foregår på asfalt. Omvendt er det ud fra min synsvinkel meget vigtigt, at ikke alle turene foregår på asfalt, da det er en grum mulighed for at få tiltusket sig skinnebensbetændelse og andre skavanker.

Skulle det være en snefuld vinter, så benyt chancen til at løbe i nyfalden frostsne – brug eventuelt trail løbesko, da de har en bedre sål til at stå fast i sneen med. Man kan også købe sig et par pigsåle til at sætte uden på sine normale løbesko. Disse er imidlertid efter min opfattelse bedst, hvis sneen er let trampet og ikke velegnet i nyfalden sne. Det er ganske hårdt at løbe i sne, så tænk ikke så meget på, hvor langt du får løbet, men sæt i stedet et tidsinterval for, hvor lang tid du vil løbe. Du bruger musklerne på en anden måde ved at løbe i sne, så gør det ikke for mange dage i træk, da det så vil kunne forårsage skader. Skift i stedet nogle af løbeturene ud med en gang svømning, ergometertræning, yogatræning eller anden motion, hvis sneen bliver vedvarende.

Skulle du blive ”løbedesperat”, hvis der er mange dage med sne, så kan du smutte forbi et fitnesscenter og tage en løbetur på bånd – men dette kan være hårdt ved benene og du får ikke den friske luft, som også ofte er en del af træningsglæden. Et godt råd er, at du ikke løber så langt på løbebånd, som du plejer at løbe udendørs. Ofte oplever man at kunne løbe en anelse stærkere på løbebånd, da man ikke har vindmodstanden at slås med. Det kan være en god anledning til at prøve kræfter med et tempo, som er en anelse hurtigere end ellers – men husk alting med måde, da bagsiden af medajlen kan være skadesudvikling.

Forårstips

Løbeenergien kommer næsten af sig selv, når foråret og den lysere og varmere tid kommer buldrende. Nu er det, at du skal vise dig som ”Den kloge løber”. Med dette begreb mener jeg, at du faktisk skal holde lidt igen og ikke blive for overivrig med bare at øge træningsmængden og træningsintensiteten, selvom energien er der til.

Der skal være en stille og rolig udvikling omkring din træningsudvikling både med hensyn til intensitet og mængde. Når det er sagt, så nyd at forårsenergien som oftest er på sit højeste og lad dig forføre af forårets lyde, lugte, synsindtryk til at prøve kræfter med lidt øget hastighed og en anelse flere kilometre – eller nyd blot, at den mørke og kolde tid er ovre.

Sommertips:

Har man mulighed for det, kan det være en anderledes løbeoplevelse og træning at løbe på stranden og dette gerne på bare tæer. Dog skal man ikke løbe alt for langt i starten, da det kan være en voldsom belastning for lægmuskulaturen at løbe på den bløde sandbund og en vabel på forfoden kan snige sig ind, da foden jo ikke er vant til at være i kontakt med de små sandkorn.

Lidt mindre belastende for læg og fod kan det være at løbe i bare tæer på en fodboldbane eller på andre større græsarealer - og den samme følelse af ny træningsform og en følelse af frihed kan opnås.

Brug også gerne strand og plæne til at lave yoga, styrke eller smidighedsøvelser på.

Skal man på sommerferie, så tag løbeskoene med og brug dem til at få set dig omkring, hvad enten din ferie går til storbyen, på landet eller op i bjergene.

Drop dit normale træningsprogram for det er kun vejen til frustration, hvis du alligevel ikke kan finde velegnede steder til at udføre dit træningsprogram i (hvis du altså har et egentligt træningsprogram). Tænk i stedet over, at du holder din form ved lige ved blot at komme afsted og fokusér i stedet på alle de nye indtryk, du får og som vil være anderledes end de indtryk, som du møder på dine hjemlige træningsture.

Er du under varme himmelstrøg og tæt på saltvand eller kolde kilder, så hop gerne i (måske blot fødder og lægge i det kolde kildevand), da det er balsam for din krop og sjæl i forhold til restitution.

Efterårstips:

Nu bliver det koldere og mørkere, men brug denne del af året til at gøre dig mentalt stærk i. Vælg fx bevist at løbe i modvind, drop uret og fokusér i stedet positive tanker på at ”besejre” vinden, brug vinden som en form for styrketræning og nyd i det hele taget at få frisk luft i kinderne. Den samme tankegang kan du bruge, hvis det regner…. som det jo til tider gør på denne årstid. Gør dig til et med regnen, og brug regnvejrsoplevelsen til at blive ved med at tænke positivt, selvom du bliver våd og kold. Det at kunne bevare et positivt tankesæt, selv når det bliver hårdt undervejs, vil kunne hjælpe dig til konkurrencer (og i øvrigt til andre trænings- og livsområder).