0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Løbeskader i underbenet

Løbeskader rammer både nybegyndere og erfarne løbere. Dog viser statistikker, at man som nystartet løber er mere udsat. En af de hyppigst skadede områder i kroppen er underbenet, og det er uanset dit niveau en frustrerende og demotiverende oplevelse at blive skadet.

Af Jon Christensen og Eivind Møller, Osteopater og fysioterapeuter ved Klinik.dk

Skadeligningen

Vi har i tidligere artikler været omkring ”skadeligningen”, som vi ynder at bruge hos Klinik. Skadeligningen beskriver den samlede risiko for at udvikle en løbeskade ved at sætte de basale elementer i løb op som en simpel ligning:

X x Y = Z

X = begrænsningen på kroppens samlede mekanik og funktion.
Y = løbeintensiteten eller mængden af kilometer, der bliver løbet.
Z = Resultatet, som kan ses som risikoen for at udvikle en overbelastningsskade.

Det er kroppens mekanik, der skal håndtere den øgede belastning ved løb. Kroppens mekanik er kroppens led, som ankler, knæ og hofter, vores sener og muskulatur samt til dels også nerver og kar. Det er netop samspillet mellem disse elementer, der udgør din krops evne til at håndtere løbets samlede belastning af kroppen. En god kropsmekanik er bedre i stand til at håndtere en øget belastning, og det reducerer risikoen for at få en løbeskade. Omvendt giver nedsat funktion i kroppens mekanik en øget risiko, og det er den hyppigste årsag til at løbere får skader.

Hvor mange får skader i underbenet?
Skader i underbenet er en af de hyppigste skader i forbindelse med løb. Skader i underbenet udgør henholdsvis 21% for mænd og 16% for kvinder af løbeskader. Dermed er det kun overgået af knæ- og fodskader [1].

Hvad er en skade i underbenet? 
De typiske skader, vi ser i underbenet, er fibersprængninger/muskelskader i lægmusklen, skinnebensbetændelse (oftest på indersiden) samt i nogle tilfælde egentlige brud på knoglen i form af træthedsbrud.

Hvad gør vi med en skade i underbenet? 
Det er vigtigt at forhindre skaden i at udvikle sig yderligere. Det gør du bedst ved at aflaste og tage den med ro, så skaden får tid til at komme sig. Det er dit første skridt, og det er ren og skær heling, der skal til for ikke at forværre skaden. Du kan dog hjælpe dig selv på flere fronter i en skadet situation:

Sørg for at dyrke moderat motion, så du holder gang i kredsløbet. Sørg for god nattesøvn. Sørg for at spise tilstrækkeligt med mad – gerne med højt næringsindhold som fx grøntsager og fisk, der har en antiinflammatorisk funktion.
Når vi har fået afdækket skadens umiddelbare omfang, er det vigtigste spørgsmål at få afklaret, hvad baggrunden er for, at man har fået skaden. Er skaden fx kun opstået i det ene ben, er det oplagt at spørge, hvorfor den ikke er opstået i det andet ben – dine ben har trods alt løbet lige langt. Er der bevægelsesudfordringer i det ene ben? Har du ændret løbeintensitet eller distance? Eller er der andre betingelser omkring dit løb, der kan forklare skades opståen?

Hvorfor får vi skader i underbenet?
I en større gennemgang af eksisterende litteratur fra 2015, er en del af konklusionen at: ”Løbeskader er forårsaget af utilstrækkelig interaktion mellem løberens biomekanik og eksterne faktorer, der omgiver løbet”.

Når vi arbejder med løbeskader, især i underbenet, kigger vi ofte mod foden. Ofte opstår skaden i foden og fodens samspil med resten af benet og kroppen. Vi observerer ofte hos løbere med skader i underbenet, at fodstillingen ikke altid er optimal – men vigtigst, at der ofte ikke er en tilstrækkelig funktionalitet i foden. Den manglende funktionalitet kan have stor effekt på underbenets muskulatur og øvrige strukturer. De muskler, der er med til både at holde, løfte og støtte foden, starter oppe i skinnebenet, og ender nede i foden. Det er derfor selvsagt vigtigt, at funktionen af foden er i orden.

Funktionalitet er defineret af to parametre; bevægelighed og stabilitet. Det er vigtigt, at foden har en optimal bevægelighed i alle dens led, og at dens stabilitet er i orden – det er nemlig afgørende for, at den har den bedste funktionalitet og samspil med resten af kroppen. Du vil typisk kompensere i knæ, hofte og lænderyg, hvis de to faktorer ikke er optimalt til stede i foden, og det øger igen risikoen for skader.

Hvad kan du gøre for at mindske risikoen for en skade i underbenet?
På Klinik sørger vi for at tilvejebringe så meget funktionalitet som muligt til de områder i kroppen, der måtte have en begrænsning. Behandlingen vil tage udgangspunkt i at arbejde med at skabe tilstrækkelig bevægelighed og stabilitet omkring fod, ankel, knæ, hofter og ryg. Det indebærer stræk, mobilisering og manipulation for at hjælpe bevægeligheden på vej. Derudover vil du som løber altid blive rådgivet i øvelser, der kan bidrage og supplere behandlingen ved din egen daglige indsats for at bibeholde den optimale bevægelighed, styrke, kontrol og dermed funktionalitet af din løberkrop. Det øger chancen for, at du fremadrettet ikke løber ind i gentagende skadesproblemer.

Er det ikke tilstrækkeligt at arbejde med blot behandling af kroppen og øvelser til hverdagen, har vi god erfaring med at producere individuelt tilpassede indlægssåler, som – i kombination med det rette skovalg – understøtter de behandling- og træningsmæssige indsatser.

God træning!