0
Unique selling points
Gratis fragt v. køb over 750kr. / Køb og afhent i butik
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Vejen til marathon #3: det svære valg af løbesko til den store dag

Endnu engang velkommen til “Vejen til marathon” her på LØBEREN’s side. Idag er emnet valg af løbesko til Copenhagen Marathon.

Egentlig synes jeg, at det er et ganske svært emne at skrive om, for der findes lige mange holdninger til løbesko, som der findes løbere. Jeg har ikke det endelige svar på den ultimative marathon-sko, så hvis du sidder og venter på, at jeg anbefaler én bestemt sko, som vil passe til samtlige 12.000 løbere, der skal rundt på 42 kilometer i Københavns gader i maj, kommer jeg til at skuffe dig. I sidste ende findes der kun én person, der har svaret på, hvilke sko er den rigtige, og det er dig selv. Jeg håber dog, at du igennem dette indlæg, vil opleve at denne beslutning bliver lettere at træffe.

Løbeskoen, dit vigtigste redskab

Løbeskoen indkapsler på en eller anden på det simple ved at løbe. Det er, når man skærer alt andet overflødigt fra, det eneste, der kræves for at løbe. Nogle vil måske argumentere for, at man sagtens kan løbe i bare tæer, sandaler eller lignende, men i min optik, løber man i løbesko. Jeg har efterhånden løbet i mange forskellige sko. Både til træning og forskellige konkurrencer. Der findes endnu flere løbesko, som jeg aldrig har haft fødderne nede i. Jeg har løbet 5 marathonløb i 5 forskellige par sko og jeg ved allerede nu, at når jeg selv skal løbe Copenhagen Marathon bliver det i et par sko, som jeg ikke tidligere har løbet marathon i. Jeg skifter generelt meget imellem flere forskellige løbesko. Det fungerer godt for mig. Andre løber i det samme på løbesko hele tiden fordi at det fungerer for dem. Derfor er det umuligt at udpege et par løbesko, som “marathon-skoen”. Samtidig er der dog nogle forskellige faktorer i forhold til valg af løbesko til et marathonløb, som er vigtige at være opmærksom på og det er disse, som dette indlæg vil handle om.

Støddæmpning er vigtigt

Den første faktor er støddæmpningen i løbeskoen. Det er vigtigt at din løbesko har en god støddæmptning, da denne er med til at mindske den belastning, som kroppen udsættes for igennem et marathonløb på flere timer. Generelt belastes kroppen med en effekt, der svarer til 3-5 x din kropsvægt for hvert skridt du tager. I løbet af et marathonløb vil den typiske motionist tage imellem 40.000-45.000 skridt. Altså er den samlede belastning for kroppen exceptionelt hård. Her kan den rette støddæmpning i din løbesko være med til at mindske denne belastning samt at udsætte kroppens træthedssignaler undervejs i løbet.

Man kunne måske foranlediges til at tro, at en sko med masser af støddæmpning er det samme som en “blød” løbesko. Det er ikke nødvendigvis tilfældet. Faktisk er det vigtigste, at støddæmpningen er jævn. Er skoen for “blød” vil du udnytte støddæmpningen for hurtigt og derved miste en del af den energi, der skal bruge i afviklingen af hvert skridt i afsættet med foden. Er skoen for “hård” vil du ikke udnytte støddæmpningen i skoen og landingen vil blive for hård. Det kan i sidste ende betyde at vibrationerne fra landingen forplanter sig i lårmusklerne og kan bevirke, at disse udtrættes hurtigere end tilfældet ville have været med en bedre udnyttelse af støddæmpningen i skoen.

Skoen skal passe til din vægt og løbestil

Men lad mig slå en ting fast med det samme - uanset om du vælger den ene eller den anden sko, vil du få ondt i benene i slutningen af løbet. Det er uundgåeligt, når man skal løbe 42 kilometer. Derfor tænker jeg det vigtigste er, at skoens støddæmpning passer til løberens vægt og løbestil. Jeg er en tung løber og derfor undgår jeg bevidst de helt lette racer-sko, da den minimale støddæmpning i disse sko simpelthen ikke modsvarer den belastning, som min krop udsættes for, når mine 89 kilo rammer asfalten. Derfor har jeg valgt en sko, der ligger lige midt imellem de helt lette sko og så de lidt “tungere” sko, nemlig Kinvara 8 fra Saucony. Den har jeg valgt, da jeg oplever at have det bedste “flow” i mit løb i disse sko og jeg samtidig oplever at de har den perfekte balance imellem vægt og støddæmpning. Jeg løber også i både Triumph ISO 3 fra Saucony og Pegasus 33 fra Nike, som har en utrolig god støddæmpning og er komfortable at løbe langt i.

Droppet

Det næste jeg vil fokusere på er skoens drop. Det kan lyde ganske teknisk, men dækker egentlig bare over forskellen i højden på sålen ved forforden og ved hælen. Jo lavere drop, jo længere fremme på foden burde den enkelte løber være i stand til at lande.

Det er bevidst, at jeg skriver “burde”, for det er vidt forskellige, hvordan vi løber. Det bliver tydeligt, når man passerer andre løbere på ens løbeture - der findes uendeligt mange måder, hvorpå vi løber. Der har været en tendens til at hævde, at “natural running” eller forfodsløb, hvor man lander på midtfod/forfor, har været at foretrække frem den mere klassiske “rulning”, hvor man lander på hælen og ruller henover fodsålen. Der er ingen tvivl om, at det umiddelbart er en mere effektiv måde at løbe på, hvis man lander længere fremme på foden, men samtidig skal det også give mening ift. ens løbestil. Hvis man lander på hælen, når man løber, kan det være en hård belastning for ens achillessener at løbe i et par løbesko med et lavt hældrop fremfor et par sko med et højere hældrop, der vil tilgodese ens måde at løbe på. Det handler igen om at vælge det par sko, som det giver mening for dig at løbe i.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du lander på hælen eller længere fremme på foden, kan jeg kun anbefale at booke en tid til en løbetest og få vejledning til at vælge en sko med det drop, som understøtter din løbestil. Så kan du ligeledes få information om hvorvidt du har tendens til at overpronere, når du løber og vælge en løbesko ud fra dette. Et eksempel på sko med et lavt hældrop kunne f.eks. være den populære Pure Flow fra Brooks eller Kinvara 8, der begge har et drop på 4 mm. Foretrækker du en sko med et højere drop kan jeg anbefale både Triumph ISO 3 (8 mm drop) eller LunarGlide 8 og Pegasus 33 fra Nike (begge 10 mm drop), som jeg nævnte tidligere. De har begge et højere hældrop og henvender sig mere til “hællanderen”.

Vægten på skoene

En anden faktor, som mange har fokus på, når de skal vælge løbesko, er vægten på løbeskoen. Det er ganske forståeligt. Der kan være stor forskel på vægten på de forskellige løbesko og en forskel på blot 100 g. på løbesko kan på et marathon-løb betyde et øget iltforbrug på 1%. Det lyder måske ikke af meget, men det kan betyde flere minutter. Derfor kan det selvfølgelig være fristende at vælge en sko, der er meget let, men så simpelt er det desværre ikke. Den lave vægt betyder også, at skoen ofte ikke har den samme støddæmpning, stabilitet eller komfort, som “tungere” sko.

Det bliver altså en opvejning af, hvad du prioriterer som løber: Komfort eller fart?

Personligt lander jeg, som jeg skrev tidligere, et sted midt imellem for selvom at jeg godt kan lide at løbe i en forholdsvis let sko, så foretrækker jeg også at have den komfort, som en fornuftig støddæmpning kan betyde i et løb, der varer mere end 3 timer.

Du kan læse mere her om fordele og ulemper ved lette løbesko.

Den aller vigtigster faktor

Det kan måske lyde en smule teknisk og måske begynder det endda at virkelig en anelse uoverskueligt at vælge den rigtige løbesko til Copenhagen Marathon. Som jeg skrev i starten af dette indlæg, så forestiller jeg mig ikke, at der findes en ultimativ “marathon-sko” som passer til alle løbere. Jeg har forsøgt at beskrive nogle af de faktorer, som kan være vigtige at have fokus på, når du skal vælge den helt rigtige løbesko til dig.

Men jeg har ikke beskrevet den vigtigste faktor endnu!

Det handler nemlig hverken om vægt, drop eller støddæmpningen i skoen. Det vigtigste er, at den føles godt at løbe i for dig! Simpelthen.

Derfor er det kun dig, der har svaret på hvilken sko, der er den rigtige for dig. Det kan i sidste ende være ligemeget, om skoen er tung eller let eller om den har et højt eller lavt hældrop, hvis den ikke føles godt på foden, når du løber i den. Det er der kun en måde at finde ud af på - nemlig ved at løbe i den. Først på løbebåndet i butikken, når du køber den og dernæst på en eller flere af dine lange træningsture inden løbet, hvor du kan få en fornemmelse af om dette er den rigtige sko for dig. Derfor er det utrolig vigtigt at afprøve skoen inden marathon. Derved kan du mærke om den sidder rigtigt på foden, når du løber. I løbet af et marathonløb vil fødderne begynde at hæve op og derfor skal der være plads til skoen til dette, så du ikke får små sår på fødderne.

Så derfor - ud og prøve skoen af! Det er hårdt nok at løbe 42 kilometer i forvejen, så der er ingen grund til ærgerlige overraskelser undervejs, fordi skoen klemmer.

Løb er simpelt! Det kræver bare en vej og et par sko. Så kan du løbe så langt du har lyst til. Løb er enkelt. Du får det ud af det, som du smider ind i det. Sådan er det også med sko. Hvis du har lyst til at sidde og nørde med vægt, drop og opbygning af mellemsålen kan du sagtens gøre det. Hvis du bare gerne vil have et par sko, der kan være din bedste ven og dit bedste våben den 21. maj i København kan du også gøre det. Det er op til dig!

Det kan være lige præcis så enkelt eller nuanceret, som du selv har lyst til at gøre det til - og i sidste ende er det kun dig, der har det rigtige svar.

Så skynd dig og book en tid til en løbetest eller kig forbi din nærmeste LØBEREN og få hjælp til at vælge lige præcis den sko, som skal bære dig igennem drømmen om at løbe et marathon.

Læs flere af blog-indlæggene her:

  1. Den første gang
  2. De lange træningsture
  3. Det svære valg af løbesko til den store dag
  4. Så lang tid tager det at løbe et marathon
  5. Løbeur - bling bling eller træningsredskab
  6. Den svære nedtrapning
  7. Valg af tøj til marathon
  8. Dette bør du overveje ift. dit energiindtag
  9. Sådan lægger du en energiplan
  10. Dette skal du pakke til et marathon