0
Unique selling points
Gratis fragt v. køb over 750kr. / Køb og afhent i butik
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Løber, lær at svømme

Triatlon er blevet en helt almindelig motionssport, som mange nyder at bruge deres fritid på. Hvis du er én af dem, der gerne vil i gang, men holder dig tilbage, fordi du ikke har helt styr på det med svømningen, så fortvivl ej! Du kan sagtens få styr på svømningen, selvom du aldrig har følt dig som en fisk i vandet.

Find i første omgang ud af, hvad dit svømmeniveau er. Er det mange år siden, du har været i svømmehallen, så fat mod, og prøv dig selv af i bassinet i din lokale svømmehal. Når du har en idé om dine færdigheder, kan du finde ud af, om du vil gå i krig med svømmetræningen selv, eller om du har lyst til at starte på et svømmehold. Der findes nemlig masser af svømmehold for voksne på forskellige niveauer i hele landet, og er din svømmeteknik ikke helt i skabet, er der rigtig meget at hente ved at få noget svømmeundervisning.

De fleste svømmeklubber har hold for voksne. Se her om du kan finde et hold i din by.

Dig der vil prøve selv

Du kan også tage svømmesagen i egen hånd. Om du befinder dig bedst med brystsvømning eller crawl er ikke så afgørende, det vigtige er, at du lærer at holde dig stabilt i vandoverfladen, komme fremad og kunne være i gang længe nok til at svømme den givne distance, du ønsker at gennemføre.

Dennis Thrane Wachmann - én af vores mange in-house triatleter i LØBEREN, som løber op af vandet på billedet herunder - kommer her med øvelser og et svømmeprogram for dig, der vil have styr på svømningen, så du kan gennemføre din første triatlon uden at falde til bunds i bassinet.

Dennis Wachmann op af vandet

Teknikøvelser er vigtige

Svømning er i modsætning til cykling og løb en sportsgren, der sætter krav til det tekniske element. Det er derfor vigtigt, at få indøvet de korrekte vaner fra starten. Men fat mod - du kan allerede i dag øve den gode teknik, der giver dig opdrift og fremdrift på din svømmetur. Vi kommer her med teknikøvelser til både crawl og brystsvømning.

Svømmedelen i triatlon varierer meget alt efter konkurrence, men vi vil her primært fokusere på, at være i stand til at svømme 400-500m, som typisk er distancen på gode begynderstævner som 4-18-4 (400m svøm, 18km cykel, 4km løb) og lign.

To simple teknikøvelser til dig, der svømmer crawl

Crawl er uden tvivl den mest effektive svømmestil, men også den der kræver mest arbejde at lære. Hvis man på nuværende tidspunkt kan svømme et par baner, men hurtigt bliver forpustet eller sluger det halve af bassinet, så er her et par tips til hvad det er en god ide at have fokus på.

Crawl handler om balance i vandet. Hav fokus på, at du roterer i overkroppen, og fremfører armen tæt på kroppen. Det betyder at du bruger benene mindre og derved ryger pulsen ikke op i det røde felt. Tag evt. et par korte svømmefødder på. Det giver lidt fremdrift, giver balance og gør at du bedre kan fokusere på dit armtag.

Dernæst handler det om vejrtrækning. Hav fokus på at puste helt ud under vandet, så du kan trække vejret ind med det samme, når du drejer hovedet ud af vandet. Ellers får du kun en lille mundfuld luft – musklerne får ingen ilt, hjertet slår hurtigere, pulsen stiger, og snart hænger du på kanten og gisper efter vejret. Det svarer til at løbe intervaller og kun puste halvt ud hver gang. Brug også gerne et par svømmefødder.

Og husk så, at du skal lære at SVØMME crawl, førend du kan starte på at TRÆNE crawl. Det vil sige øv teknikken først, og når den er på plads, så kan du begynde at træne længde.

To simple teknikøvelser til dig, der svømmer brystsvømning

Bryst er nok det de fleste kan til husbehov, og hvis målet er at gennemføre, kan det helt sikkert også klares med brystsvømning. Der er dog meget at hente, hvis du på nuværende tidspunkt svømmer med hovedet over vand, eller med synkron benspark/armtag.

I brystsvømning handler det om at udnytte kraften fra både ben og arme. Mange svømmer med et uhensigtsmæssigt armtag, hvor det primært foregår i cirkelbevægelser foran kroppen. Prøv derfor at have fokus på at føre armene nedad gennem vandet for at ”gribe” det, inden du samler dem under brystet og skyder frem igen med bensparket.

Vejrtrækningen skal på samme måde som ved crawl, foregå ved at du puster ud under vandet. Hav her fokus på at kigge ned i bunden, når du puster ud og at kigge op, når du trækker ind. Dvs. hoved ned/benspark – glid –armtag/pust ud –hoved op/træk ind – hoved ned/benspark osv.

Triatlon svømning

Skræddersyet svømmeprogram til dig, der vil kunne svømme 400 meter

Svømmeprogrammet er baseret på 2 gange 20-30 minutter om ugen i 8 uger. Hver uge gentages den samme træning 2 gange, på nær uge 8 hvor du gentager uge 7 på 1. træning inden du på 2. træning svømmer de 400m.

Og det handler ikke om at svømme så meget som muligt, men om at få kvalitet i det, du svømmer. Så nu er det tid til, som tidligere beskrevet, at lære at svømme!

  • Uge 1 - Svøm 25m ad gangen og hav fokus på teknikken og øvelserne fra oven. Find dig tilrette i vandet og brug som beskrevet evt. svømmefødder
  • Uge 2 - Svøm igen 25m ad gangen med fokus på teknik. Prøv evt at svømme 50 uden pause, men husk det handler ikke om hvor hurtigt det går, men om hvor effektivt det er
  • Uge 3 - Start med 6x 25m med fokus på teknik og svøm derefter 3x 50m roligt og kontrolleret
  • Uge 4 - Start med 6x 25m med fokus på teknik og svøm derefter 2x 100m igen med fokus på balance og åndedræt
  • Uge 5 - Start igen med 6x 25m teknik og svøm så 150m uden pause. Slut af med 2-4x 25m teknik
  • Uge 6 - Start med 6x25m teknik og prøv evt at lege lidt med vejrtrækning på hver 2. og 3. armtag. Svøm herefter 200m uden pause i roligt og kontrolleret tempo. Slut af med 2-4x 25m teknik
  • Uge 7 - Start denne gang med 4x25m teknik og svøm så 300m uden pause. Fokusér på rytme teknik og tag evt 10 sek. Pause efter 200m, hvis det bliver for svært 
  • Uge 8 - Nu er det blevet tid til 400m uden pause. Start med 2x25m bare lige for at komme i gang, og start så de 400m Husk at lægge roligt og kontrolleret ud, og husk på de ting du har trænet de sidste 7 uger

Rigtig god fornøjelse!