0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Sådan skal du løbe i trafikken

Ved du, hvordan du skal gebærde dig i trafikken? Må du eksempelvis løbe over et fodgængerfelt, eller skal du gå? Vi har søgt råd hos politiet for at lave en lille guide til, hvordan du skal løbe i trafikken, hvis du skal overholde loven og holde dig sikker på din løbetur.

Af Martin van Dijk, LøbeMagasinet

SPØRGSMÅL & SVAR

Hvad hvis man løber med babyjogger, hvor skal man så løbe?

Man skal som udgangspunkt løbe på fortovet, hvor andre gående må acceptere de ulemper dette medfører, det samme gør sig gældende, hvis man benytter gangsti, rabat eller cykelsti. Man må dog ikke være til gene for cyklister på cykelstien.

Hvad hvis der ikke er et fortov, hvor skal man så løbe?

Hvis der ikke er et fortov, så skal man i prioriteret rækkefølge benytte gangsti, egnet rabat, dog ikke midterrabat, herefter må man benytte cykelsti og kørebane, hvor man i begge tilfælde som udgangspunkt skal løbe yderst i venstre side.

Må man bruge cykelstien til at overhale andre fodgængere?

Det er ikke et spørgsmål, loven giver et konkret svar på. Det er dog altid den løbendes eget ansvar at tage det første skridt ud på cykelstien, og man må stadig ikke være til gene for cyklister. Som udgangspunkt skal man altså løbe på fortovet og forsøge at signalere til de gående på fortovet, at man gerne vil overhale.

Må man løbe på cykelstien?

Som udgangspunkt skal man holde sig fra at løbe på cykelstien. Det er kun i de tilfælde, hvor der hverken er fortov, gangsti eller egnet rabat, at man må løbe på cykelstien. Er det nødvendigt at løbe på cykelstien, må man ikke være til gene for cyklisterne. Løber man med en babyjogger, må man ligeledes ikke være til gene for cyklister, hvis det er nødvendigt at inddrage cykelstien. Anderledes forholder det sig, hvis man løber med en babyjogger på fortovet, her må andre fodgængere forvente nogle ulemper.

Findes der særlige færdselsregler for løbere?

Der findes ikke særlige regler for løbere. Færdes man til fods i trafikken, så er man per definition gående og skal overholde færdselsreglerne, der gælder for gående. Det samme gør sig gældende, hvis man løber med en babyjogger eller lignende.

Må man løbe igennem et fodgængerfelt?

Der står intet i loven om, at man ikke må, og billisterne skal altid holde tilbage ved et fodgængerfelt. Man skal desuden altid benytte et fodgængerfelt til at krydse vejen, når der er et i nærheden. Loven definerer ikke specifikt, hvad nærheden inkluderer, men hvis man kan benytte et fodgængerfelt uden den store omvej, så skal man gøre det.

Må man benytte cykelstien og vejbanen, hvis man løber i en gruppe?

Her beskæftiger loven sig med det, der kaldes sluttet optog, der ikke defineres helt præcist, men som loven omtaler som flere personer, der færdes to og to med ringe indbyrdes afstand. Her kan en større gruppe løbere puttes ind, og så skal man om muligt benytte fortov, gangsti, rabat, cykelsti eller kørebane i prioriteret rækkefølge. Løber gruppen på cykelsti, i rabatten eller på kørebanen på en tid af døgnet, hvor lys er påkrævet, så skal der bæres en hvid eller gul lygte i front af gruppen og en rød lygte bagtil.

Foto: Michael Christensen

4 RÅD TIL LØB I TRAFIKKEN

Løb i samme retning som cyklisterne

Hvis du løber hurtigt, kan det være en god ide at løbe i samme retning som cyklisterne, dog oppe på fortovet. Langt de fleste billister orienterer sig efter cyklister, men de regner ikke med, at der kommer hurtige løbere/fodgængere. Så chancen for at blive set er størst, hvis du kommer i samme retning som cyklisterne.

Løb ikke over for gult

Brug din sunde fornuft. Hvis der er gult lys i et lyskryds, så stop op og lad være med at tage chancen. Din løbetur bliver ikke smadret af en lille pause, men det kan den til gengæld blive af mødet med kølerhjelmen på en bil.

Vær forudseende!

Prøv så vidt muligt at være forudseende og opmærksom i trafikken. Der opstår eksempelvis typisk en farlig situation, når en billist skal ud fra en indkørsel eller sidevej og skal dreje til højre. Her har mange en tendens til kun at orientere sig til venstre efter biler og glemmer at kigge efter løbere og fodgængere til højre på fortovet. Hvis du kan forudse mange af disse situationer, så kan du selv reagere i tide.

Signaler tydeligt til andre

Hvis du løber som en del af en stor gruppe, så skal du være opmærksom på, at I fylder meget i trafikken, tag derfor hensyn. Signaler klart og tydeligt internt i gruppen, men også til andre trafikanter og fodgængere, så de ved, at I kommer, og I er sikre på, at de har set jer.