0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Sandheden om de 11 største myter om løbesko

Myterne om løbesko er mange, og bunder i mange tilfælde i misforståelser og manglende indsigt i nuancerne. Peter Ebro har rådgivet løbere på alle niveauer i over 10 år, og afliver i artiklen her de 11 største myter om løbesko.

Af Peter Ebro, løberådgiver i LØBEREN

1. Løbeskoens udformning er ligegyldig i forhold til at forebygge skader

Det er gennem de senere år ihærdigt forsøgt bevist, at løbeskoens udforming er ligegyldig i forhold til at forebygge skader. Resultaterne kan tolkes til, at dette er korrekt, men jeg undres … Min logik og min erfaring med vejledning af mange tusinde løbere underbygger min overbevisning: en løbesko er et redskab, der skal matche løberen, der skal løbe i skoene, og den skal matche det brug, den er designet til. Skoen kan ikke alene forebygge skader, men den skal indgå i et samspil med kroppen, der gør kroppen bedre i stand til at håndtere løbebelastningen og korrigere evt. biomekaniske fejlstillinger. Ligesom at hjulene på bilen indgår i et fint samspil med fjedrene, støddæmperne og hele karrosseriets opsætning. Øger og ændrer du dine krav til træningsmængde, intensitet og underlag, bliver du på samme måde også nød til at stille større krav til løbeskoens kvalitet og funktionalitet, da skoene indgår som et naturligt led i at nedsætte og håndtere løbebelastningen.

2. Du løber med en bedre teknik i natural running løbesko

Nej, ikke nødvendigvis. Skoen kan bidrage til, at det er lettere at løbe mere teknisk “korrekt”, men det er en udbredt misforståelse, at skoen kan gøre det alene. Jo mindre sål skoen har, og jo mindre droppet er, jo nemmere er det at lande langt fremme på foden. Men det sker ikke automatisk - det kræver fokus og træning at korrigere løbeteknikken. Derfor er det også en myte, at man ikke kan løbe løbeteknisk korrekt i et par almindelige løbesko med et drop på 10-12mm - det kræver blot, at man har øvet sig.

3. Den dyreste løbesko er den bedste

Nej, bestemt ikke. De dyreste løbesko er typisk garant for en rigtig god komfort med en lækker pasform og gode, solide støddæmpningsmaterialer, men hvis skoen ikke passer til dig, dine fødder og din løbestil-/teknik, er skoen måske ringere til dig end et par udtrådte Kawasaki. For at en løbesko giver dig en god løbeoplevelse, er det vigtigt, at den matcher, hvordan du bevæger dig, hvad du skal bruge skoen til, din vægt og din fods facon. Hvis bare én af disse parametre ikke opfyldes, vil du få en dårlig oplevelse med skoen - også selvom skoen så koster over 1.500kr.

4. Den rigtige løbesko forebygger skader

Nej, men den kan hjælpe til med at forebygge skaderne. Skoen skal ses som et redskab, der i samspil med dine bens led, sener og muskler skal agere støddæmper. Skoen skal altså beskytte fødderne mod underlaget, du løber på og give fødderne optimale betingelser for at arbejde naturligt og uden overbelastninger. Men træner du forkert, eller har du biomekaniske udfordringer i kroppen, kan skoen ikke forebygge skaderne.

5. Når en skomodel skifter til en ny udgave, kan du uden problemer løbe videre i den

Nej, ikke nødvendigvis. Det kan være dyre lærepenge at satse på, at du bare kan udskifte din yndlingssko med den nye model. Det ses ofte, at når en model opdateres og skifter til et højere nummer i rækken, så ændres skoens afgørende forudsætninger også. Opdateringer kan være alt fra en lille ændring i overdelen til at støddæmpningen udskiftes til et nyt materiale, droppet/hælspringet (højdeforskel mellem hæl og forfoden) mindskes/øges, stabiliteten/pronationskontrollen øges/mindskes, pasformen bliver smallere/bredere mv. Alt sammen forudsætninger, der har afgørende betydning for, hvordan din oplevelse bliver med skoene.

6. Løbesko skal løbes til

Nej, ikke som udgangspunkt. Og så alligevel … En løbesko skal passe fra starten. Du skal ikke få vabler eller andre gener af at løbe i en ny sko. Men der kan sagtens være en tilvænningsfase, når man skal ud og løbe i en ny sko. Fx hvis man prøver kræfter med at løbe i en løbesko med et lavere drop/hælspring, som i en natural running/konkurrencesko. Her vil sener og muskulatur have en periode med ømhed pga. den ændrede belastning fra skoens ændrede udformning.

7. Løbesko skal være lidt for store

Nej, størrelsen skal passe dig og dine præferencer for størrelse. Som tommelfingerregel skal der være 5-8mm luft fra den længste tå og ud til spidsen af skoen. Men skoen må bestemt ikke være hverken for stor eller for lille. Er den det, vil skoen ikke kunne udføre det job, den er tiltænkt, da foden er placeret forkert, ift. de teknologier skoen er designet med for fx at støddæmpe og stabilisere foden. Nogle løbere har andre præferencer, og kan fx godt lide at have ekstra plads, da de har erfaring med, at deres fødder hæver meget op på lange, varme løbeture. Andre løbere foretrækker en helt tæt pasform, da de så føler en bedre kontrol med skoen. Dette skal der naturligvis tages højde for ved valg af løbesko.

8. Bløde løbesko er bedst

Nej, støddæmpningen skal matche løberens vægt, præferencer og hvad skoen skal bruges til. Fx duer det ikke, at en mand på 110kg. løber i en ultra blød løbesko, da han vil træde lige igennem støddæmpningen og derfor ikke opleve den fjedrende effekt, en løbesko skal kunne give. Tilsvarende er det heller ikke optimalt at løbe 5km konkurrence i et par bløde mængdetræningssko, hvis man vil løbe rigtig stærkt. Det kræver et par lettere sko med en fastere støddæmpning med god respons, der kan give en hurtig afvikling på underlaget, så energien kan bruges fremad i stedet for at blive absorberet i en blød sål.

9. Der er ét mærke, der laver de bedste løbesko

Nej, desværre ikke, for så ville det være uhyre nemt at sammensætte et sortiment i en løbebutik - der skulle bare ét mærke på væggen. Det er ikke så enkelt. Der er rigtig mange gode mærker, men de er forskellige ift. støddæmpning, pasform, geometri, stabilitet og løbsoplevelse. Hvad der er bedst for den enkelte løber, afhænger af løberens forudsætninger (løbeteknik, skadeshistorik, biomekanik, vægt, træningsmængde mv.) og præferencer for løbesko. Derfor er det vigtig at prøve forskellige mærker, når der skal vælges nye løbesko - også fordi, at mærkerne ændrer sig fra år til år.

10. Pronation er unormalt og grunden til skader

Nej, ikke nødvendigvis. Pronationen er helt naturligt og kroppens måde af afbøde og dæmpe det nedslag, der kommer, når vi sætter foden i jorden. Det er en glidende bevægelse, hvor hælbenet og resten af foden “falder indad” ved at skinnebenet roterer, og svangbuen sænkes, når foden bevæger sig fra hælisæt gennem afviklingen henover tæerne. Denne bevægelse kan være mere eller mindre kraftig, afhængig af, hvor stærke fødderne er, vores vægt mv. Er bevægelsen for kraftig (foden falder for meget indad), kan den godt give overbelastningsskader i de muskler, der skal kompensere og korrigere overpronationen - især hvis vi ikke er vant til denne belastning. Ligeså kan det give skader, hvis prontationsbevægelsen ikke er kraftig nok, hvis den fx begrænses for meget i skoene. Pronationen er derfor ikke skadelig i sig selv, men man bør tage højde for den ved skovalg, så den kan udføre det job, den skal; at støddæmpe.

11. En løbesko holder 1.000km

Nej, ikke nødvendigvis. Som en grov tommelfingerregel kan det siges, at et par løbesko holder til ca. 1.000km løb. Men en løbesko slides forskelligt, alt efter, hvad det er for en løbesko, din vægt, underlagets hårdhed, din løbehastighed og hvor hyppigt skoen bliver brugt. En lettere løbesko med mindre støddæmpning holder derfor kortere tid end en solid mængdetræningssko, der i mange tilfælde fint kan løbe over 1.200km. Derudover slides en løbesko uhensigtsmæssigt meget, hvis den ikke passer til den løber, der løber i den. Overpronerer man fx kraftigt i i en neutralt opbygget løbesko, bliver skoen lynhurtigt slidt skæv. Er man en tung løber, der løber i en løbesko med meget lidt og blød støddæmpning vil den slides hurtigere, end hvis det var en lille, væver løber, der løb i skoen.

Er du stadig i tvivl?

Så kig ind forbi næste gang dine løbesko trænger til en udskiftning og få en snak om, hvad der lige passer dig!

Du kan booke en tid lige her - du vælger blot den butik, du ønsker at benytte.