0
Unique selling points
Gratis fragt v. køb over 750kr. / Køb og afhent i butik
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Natural Running

Gør det ordentligt og rigtigt, eller sig ’av’! Mindre belastning af kroppen og færre skader er nogle af de største fordele ved Natural Running, siger Tomas Ganes Pilsborg, fysioterapeut og entusiastisk barfodsløber.

Jeg var egentlig stoppet med at løbe, da mit knæ ikke kunne holde til det. Så faldt jeg over bogen ’Born to run’ af Christopher McDougall, hvor han gennemgår sit eget skadeshelvede og siden frelse ved at løbe i bare tæer, FiveFingers og minimalsko og ændre sin løbeteknik fra at være hællander til at være forfodslander. Jeg tænkte, at forfodsløb var et forsøg værd. Heldigvis, for i de seneste tre år har jeg løbet mere end nogensinde før, jeg løber 50-100 kilometer om ugen i en kombination af bare fødder, FiveFingers og de såkaldte minimalistiske sko. Og jeg har ikke mærket skyggen af smerter i knæet.

Kært barn har mange navne

Siden starten af 1970’erne har den normale form for sko været den, der giver os mulighed for at løbe med den velkendte teknik hvor man lander på hælen og ruller ud over foden og sætter af fra tæerne. For 4-5 år siden begyndte man i speciallitteratur og senere mere bredt at tale om en ny løbeteknik, hvor man flytter løberens første kontaktpunkt fra hælen, som de fleste kender, til den forreste del af foden. Der er forskellige skoler inden for filosofien, som bl.a. kaldes Pose Running, Chi Running, Evolution Running, Natural Running og Barefoot Running.

Hvilken der er bedst og er bedst berettiget er ikke til at sige generelt, men en af de ting som går igen i alle koncepter er troen på, at mennesket er skabt til at løbe barfodet, og derfor nytter det ikke noget at lande på hælen først. En nem efterprøvning af påstanden er at forsøge sig med at løbe på bare fødder over 3-5 meter asfalt, grus eller blandet skovbund og lande på hælen. Typisk vil ingen nå mere end 1-2 skridt før de råber ’AV!’.

Tilhængere af Natural Running mener, at en af årsagerne til, at der er så mange ekstremt gode afrikanske løbere er, at de har løbet hundredvis af kilometer i bare fødder som børn og unge. Siden har de fået løbesko på, men deres hjerne og krop har ikke glemt, hvad det vil sige at løbe barfodet.


Skånsomt for kroppen

For mig er Natural Running det foretrukne valg, fordi det føles mest naturligt og er skånsomt for kroppen. Ingen forskning beviser dog, at løbestilen mindsker skader, men der er studier der viser, at belastningen igennem hele benet, og især igennem knæet, er kraftigt formindsket, når man lander på forfoden og med ens kropsvægt inde under ens tyngdepunkt. Der er bred enighed om, at belastning og kompression er medvirkende faktorer til overbelastningsskader.

Dertil kommer den psykiske velvære, der følger med Natural Running. For mig er det nærmest meditativt, for løber du i bare fødder, er du nødt til at være 100 procent bevidst om, hvor du sætter foden. Lander du på en sten eller rod, gør det ondt, og det gør også ondt, hvis din holdning ikke er rigtig. Du bliver nødt til at lytte til kroppen. Gummi, i form af en sål mellem fod og underlag, lægger simpelthen en dæmper på feedbacken fra foden, tilstedeværelsen og dermed oplevelsen.

Start på bare fødder

Den helt store ulempe ved Natural Running er, at det kan være noget af en kold oplevelse i et land som Danmark, hvor det ikke er rigtig rart at løbe i bare fødder i 6-9 af årets 12 måneder. Derfor er det en god idé at starte på Natural Running om sommeren, fordi når du løber på bare fødder, så er der konsekvens for alle pengene fra første skridt. Forstået som, “gør det ordentligt og rigtigt, eller sig av”.

Når vejret bliver koldere kan du forsøge dig med visse former for sko, der egner sig til forfodsløb. Det, som du har brug for er en sko med flad sål. Jo mindre forskel der er i højde fra hæl til tå, jo mere ligner det det at være barfodet. Derfor kan det også siges, at det at løbe forfodsløb i en almindelig løbesko, som vi kender det, hvor hælen er klart hævet over forfoden, er meget svært.

 

Svær omstilling

Hvis du er en habil løber, der har løbet i løbesko gennem mange år, kræver det lidt af en omstilling at løbe forfodsløb. Kritikerne af Natural Running peger på, at Natural Running ikke er for alle, at nogle efter forfordsløb blandt andet døjer med ekstrem muskelømhed i underbenet. Mit modsvar er, at når du starter på at lære noget nyt, skal du acceptere at det er nyt, lytte til din krop og forstå, at kvalitet og effektivitet kommer hen ad vejen. Du skal især være indstillet på, at du i en periode skal gå ned i løbetempo og -distance. Glem dine tidligere tider og få en, der løber Natural Running til at vise dig, hvordan du gør. Og hvis du ikke kender nogen, så lad dig ikke slå ud efter et enkelt forsøg, og pas på dig selv, mens du prøver dig frem. Det kan være vanskeligt at kombinere gængs løbestil med Natural Running, det er simpelthen for svært for hjernen. Til gengæld giver det fin mening at kombinere det at løbe i både sko og bare fødder. Specielt kan jeg anbefale løb i bare fødder som op og nedvarmning – men kun når det er vejr til det.

Teknikken bag barfodsløb

Der er fire essentielle ting, du skal være opmærksom på når du træner barfodsløb.

Bøjet knæ

Forfodsløb drejer sig i al sin enkelthed om at have bøjet knæ, når du lander, og at lande inde under kroppens tyngdepunkt. Når du lander på jorden med bøjet knæ, er kroppen klar til at stødabsorbere det slag som jorden sender tilbage, når du rammer den. Dette giver sig selv, når man er barfodet, men ikke nødvendigvis i sko. Derfor kan det være vigtigt at fokusere på at lande lige under sig selv.

Hælen skal ’kysse’ jorden

Det er super vigtigt, at du kommer ned på hælen efter at have landet på forfoden. Dette kaldes hælkysset hvilket betyder, at du kun skal have kort kontakt med hælen og ikke knalde hælen i. Dette gør man for ikke at have konstant spænding i lægmuskulaturen.

Kadence

Kadencen skal være omkring 180 skridt pr. min. Det betyder, at kontakttiden med jorden bliver kortere i forhold til almindeligt løb, og på den måde belaster du ankler og led mindre pr. skridt.

Ret dig op!

Mange løbere løber som bøjede søm. Hold dig rank, det hjælper dig til mild op- spænding i mave og ryg. Og hvis dit center af kroppen er stabilt, så kan arme og ben bedre bidrage til at give dig det rette flow.

Vi mener

Løb i bare fødder, og minmimalistisk fodtøj, kan ses som et godt supplement til løb i almindelige løbesko, da belastningen er markant anderledes. Om du løber med eller uden sko på er et spørgsmål om ønsket fornemmelse af præference, fordi det kan sagtens lade sig gøre at løbe 'naturligt' i lette og fleksible sko med et lille hælspring (forskel i højden mellem hæl og forfod).

Start med meget korte ture i starten, og øg gradvist, i takt med at du bliver stærkere i benene.

Tre gode bøger om barfodsløb

1. ’Born to run’ af Christopher McDougall
Bogen dækker nogle historiske perspektiver og en masse interessante biomekaniske og løbetekniske aspekter samt en spændende fortælling om et ultraløb. Alt i alt en super spændende bog, om man er til at blive omvendt eller ej!

2. 'Barefoot Running, step by step' af Ken Bob Saxton
Denne bog er efter min mening den ultimative i relation til at forklare, hvorfor og hvordan man kommer i gang, og hvordan det bedst bliver en succes.

3. 'The Barefoot Book' af Daniell Howell
En mere detaljeret bog, som også fokuserer på at være barfodet, selv om du ikke løber. Den er også lidt mere teknisk, hvilket kan tiltale den indre nørd.

Den minimalistiske sko

Et must-have når man bor i Danmark på grund af vejrliget. Minimalsko er især gode hvis du vil løbe lange ture, og hvis du i din træning løber mange intervaller. Du kan løbe intervaller i bare fødder, men der vil være nogle begrænsninger for, hvad huden kan klare.

Se vores store sortiment af minimalistiske og såkaldte Natural Running sko her.

Skadesformular

Døjer du med smerter under løb? Så klik dig videre her, og udfyld denne lille korte formular og bliv kontaktet direkte af Klinik med henblik på en diagnose og eventuel behandling.