0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Sådan træner du din løbeteknik

Løbeteknikken Natural running er det nye sort i løbekredse, og målet er et mere effektivt, hurtigt og skånsomt løb. Ved hjælp af tre enkle fokuspunkter kan langt de fleste opnå et mere ubesværet løb.

Af Rasmus P.V. Jakobsen

Mexicos tarahumara-folk kender om nogen til fordelene ved natural running. Igennem århundreder har de løbet distancer, som kun de bedste og stærkeste ultraløbere kan klare i dag – iført meget tynde sandaler, eller det rene ingenting, på fødderne. Ikke desto mindre skal vi helt op til 1960, før end den etiopiske løber Abebe Bikila for alvor satte natural running på dagsordenen i løbekredse. Dét år krydsede han nemlig målstregen ved Det Olympiske Maraton i Rom som den første barfodede vinder nogensinde.

Siden har løbeteknikken natural running, langsomt men sikkert, kæmpet sig op på siden af det mere konventionelle løb, som de fleste af os praktiserer, og er i dag et reelt og konkurrencedygtigt alternativ til den traditionelle løbetræning. Og udgangspunktet er til at forstå: At opnå et så effektivt, hurtigt og skånsomt løb som overhovedet muligt.

Ifølge tilhængerne af natural running er vi mennesker skabt til at løbe, men en moderne løbesko, med al dens støtte og stødabsorbering, reducerer muligheden for at foden kan afvikle så naturligt som overhovedet muligt. Konsekvensen er et ineffektivt løb med forhøjet risiko for skader.

Jonathan Small viser god løbeteknik

Det ubesværede løb

Denne antagelse er ikke gået skoproducenternes næser forbi. Med storstilede kampagner forsøger store som små fabrikanter at ramme lige ned i det nye løbersegment. Newton Running var én af de første producenter, der har taget det bedste fra barfodsteknikken og kombineret det med den allernyeste teknologi:

- Vores sko og filosofi er bygget op omkring at fremme en mere naturlig, barfodslignende løbebevægelse samtidig med at beskytte foden og sikre den nødvendige affjedring fra det hårde kunstige underlag, siger Jonathan Small, der er tidligere elitetriatlet og nuværende uddannelseschef hos Newton Running.

- Vores opgave har været at bygge en sko til det moderne menneske, der løber på hårdt og fast underlag, uden det går ud over vores naturlige bevægelsesmønster.

Jonathan Small forklarer, at når de traditionelle sko er byttet ud med et par natural running sko, så er hemmeligheden bag en vellykket natural running stil et sammenkog af tre forskellige elementer: Kropsholdning, tyngdepunkt og skridtlængde:

- I bund og grund handler det om at holde kroppen så rank som muligt samtidig med, at man udnytter kroppens naturlige tyngdepunkt og fremdrift til at komme videre til næste skridt.

- Al løb burde være let og uden nogen form for anstrengelser. Men sådan er virkeligheden jo langt fra for mange løbere. Derfor må det handle om at finde ud af, hvilke bevægelser, der skal til, for at opnå et mere ubesværet løb, siger Jonathan Small.

Vigtigste regler for natural running – de 3 P'er

  • Positur – ret dig op - Hold kroppen så rank som muligt med tyngdepunktet lagt en anelse fremad. På den måde sikrer du, at dine skridt ikke bremser dig, men bliver omdannet til fremdrift.

Ret dig op

  • Placering – løft foden med korte hurtige skridt - Tager man for lange skridt, vil man oftest lande på hælen. Behold benene inde under kroppen og hav i tankerne, at foden skal løftes op under numsen. Tag korte og hurtige skridt, så foden automatisk lander på den forreste del, inde under kroppen - lidt som at marchere.

Løft foden med korte hurtige skridt

  • Position – brug kroppens tyngdepunkt - Udnyt kroppens tyngdepunkt og skab en naturlig fremadrettet bevægelse. I stedet for at ”skubbe af” for at sætte farten op, kan man udnytte kroppens eget naturlige tyngdepunkt ved at retten kroppen op, læne sig frem og lade sig falde let fremover og holde den position under sit løb, saåledes at man skaber en naturlig fremdrift.

Brug kroppens tyngdepunkt

Hold igen

Som traditionel løber er det dog en god idé at holde en smule igen, inden man springer ud som ”natural runner” på fuldtid. Går man for hurtigt frem, kan det skabe ømhed i lægmusklen, så Jonathan Small anbefaler derfor, at man i begyndelsen skifter mellem sin traditionelle løbesko og en løbesko dedikeret til natural running:

- Ved natural running belaster man kroppen på en anden måde, end den er vant til. Derfor er det en rigtig god idé at beholde sin traditionelle løbesko til at veksle med i overgangsfasen. Og smid endelig sko og strømper derhjemme. Bare det at bevæge sig rundt i huset på bare fødder styrker knogler, sener og muskulatur i foden og læggene – og på den måde er man faktisk allerede i gang med barfodstræningen, siger Jonathan Small.

Løbesko til løbeteknikken natural running 

Når du skal finde en god sko til Natural Running, så kig efter en let og fleksibel sko, hvor højdeforskellen mellem hæl og forfod er lille. Højdeforskellens størrelse og mængden af støddæmpning er afhængig af dit udgangspunkt og præferencer.

Se hvordan du kommer let i gang med natural running:

Natural Running - sådan kommer du let i gang

Blå bog

Navn: Jonathan Small.
Beskæftigelse: Director of Education Europe – Newton Running.
Sportslige baggrund: Tidligere eliteløber og elitetriatlet.

Profilbillede Jonathan Small