0
Unique selling points
Gratis fragt v. køb over 750kr. / Køb og afhent i butik
Kundeservice
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Lidt om mine erfaringer med Sauconys løbesko

Igennem de sidste 3 måneder har jeg været så heldig og privilegeret, at jeg har haft mulighed for at løbe i to par sko fra Saucony - nemlig Triumph ISO 2 og Ride 9. Jeg har løbet i dem i en lang række af mine forskellige træningspas, og de endte med at opfylde mit behov for at have styr på tingene og have overblik. Jeg vil selvfølgelig uddybe dette, men lad mig først lige slå fast, at indholdet i denne artikel udelukkende er min egen holdning til de sko, som jeg har testet og beskriver samt at min vurdering af skoene sker med udgangspunkt i den viden og forståelse af løb, som jeg besidder samt mit ståsted som ivrig motionsløber samt at jeg har løbet omkring 200-300 kilometer i begge par sko.

Jeg kan godt lide, at der er styr på tingene. Det gælder i mange forskellige aspekter af mit liv, men jeg kan i særdeleshed godt lide, at have følelsen af, at der er styr på tingene i forhold til min træning. Jeg vil have et klart overblik over, hvad indholdet af hvert træningspas er og hvordan det styrker mig som løber. Det samme gælder egentlig i forhold til mine løbesko. Jeg har flere forskellige par og jeg kan godt lide at have en klar fornemmelse og overblik over, hvad hver enkel sko kan og skal bruges til. Mest af alt kan jeg dog lige, at jeg kan tage en løbesko på min fod og vide, at den gør det den skal og jeg ikke skal spekulere på mere - jeg skal bare løbe! Lad mig bare slå det fast med det samme: Jeg er virkelig begejstret for både Triumph ISO 2 og Ride 9. Både som inviduelle sko, med de funktioner og muligheder, som de hver især besidder, men også den måde, som de faktisk komplimenterer hinanden på. Mere om dette senere. Lad os først se de kolde facts om hver enkel sko:

Saucony Triumph ISO 2

  • Løbestil: neutral
  • Vægt: 289g (US 10 herre)
  • Drop: 8mm

Saucony Ride 9

  • Løbestil: neutral
  • Vægt: 264g (US 10 herre)
  • Drop: 8mm

Derudover har begge sko Sauconys EVERUN i mellemsålen (i modsætning til Kinvara 7, der kun har EVERUN i hælen på skoen). Ens umiddelbare tanke, når man læser skoene tekniske specifikationer er måske, at det faktisk ligner to par identiske sko.

Det er dog langtfra tilfældet og jeg vil forsøge at beskrive, hvorfor jeg har denne holdning.

Triumph ISO 2

Lad os starte med Triumph ISO 2

Dybest set er Triumph ISO 2 lidt af en multi-sko. Den kan rigtig mange ting - dog nogle bedre end andre. Jeg har i høj grad brugt skoen til mængdetræning og rolige restitutionsture, hvor jeg synes, det er rart at løbe i en sko, der har en utrolig komfortabel støddæmpning - og det har denne sko.

Det nye ISOFIT-snøresystem sikrer at skoen sidder utrolig godt fast på foden, uden at det føles for stramt. Skoen sidder som den skal på foden og bliver siddende på selv lange ture.

Umiddelbart var min første tanke ved både Triumph ISO 2 og Ride 9, at sålen så ud til at være “høj” i forhold til mine andre sko, men jeg føler stadig, at jeg har en god kontakt med underlaget, når jeg løber.

Som sagt er det en sko med masser af støddæmpning, der gør den ideel på mine ture med forholdsvis lav intensitet. Samtidig har jeg ikke følelsen af, at jeg nærmest “synker ned” i skoen, når jeg løber og derved mister en masse energi i skridtafviklingen. Sålen på Triumph ISO 2 er hård og takket være mellemsålen i Sauconys EVERUN materiale, føles skoen stadig utrolig responsiv og jeg får en effektiv og god skridtafvikling.

Lidt firkantet har jeg følelsen af, at skoen selv “springer” videre op og frem, når den rammer jorden fremfor, at jeg skal bruge energi på at “trække” skoen op og frem. Det giver naturligvis en særdeles hensigtsmæssig “energy return” ved hvert skridt. Det vil kort fortalt sige, at tabet af energi, når foden rammer underlaget er væsentligt mindre end ved løbesko uden EVERUN mellemsålen, og det giver i sidste ende et mere effektivt og økonomisk løb, samtidig med at jeg virkelig oplever, at det er med til at give en utrolig god rytme og flow i mit løb, fordi skridtafviklingen bliver så dynamisk, som tilfældet er.

Udover at bruge skoen til mængdetræning og restitutionsture har jeg naturligvis også afprøvet den på både mine tempoture og ved intervaltræning. Selvom at skoen er forholdsvis tung i forhold til deciderede letvægssko, er det stadig en sko, som det er muligt at løbe hurtigt i. Selvfølgelig er det det! Faktisk synes jeg også den er velegnet på de ture, hvor jeg løbet i et tempo omkring mit maraton-pace eller halvmaraton-pace. Igen er skoens responsivitet med til at give en effektiv skridtafvikling og jeg har ikke en følelse af at blive “tynget” af skoens vægt. Jeg har også i enkelte tilfælde brugt Triumph ISO 2 til intervaltræning. Det fungerer egentlig OK. I mine øjne er skoen ikke optimal til denne træningsform, men det er ofte et spørgsmål om smag og præference, og her vil jeg foretrække en lettere sko, som f.eks. Saucony Kinvara 7.

Ride 9

Ride 9 kan umiddelbart virke som den samme type sko som Triumph ISO 2, men det synes jeg dog ikke er tilfældet. Forskellen i vægt på skoene er minimal, men vægt er, i mine øjne, blot et enkelt og for simpelt parameter at vurdere et par løbesko på. Begge sko har et drop på 8 mm., hvilket er forskellen på hælens høj og forfodens højde på skoen. Her er de også umiddelbart ens.

Ride 9 har ikke ISOFIT-snøresystemet, som Triumph ISO 2 har, men skoen sidder stadig godt på foden på både korte og lange ture. Sålen på Ride 9 er en anelse mere fleksibel end den er på Triumph ISO 2, selvom begge såler på begge sko er forholdsvis stive, når man sammenligner med andre løbesko.

 

Der er især to områder, hvor jeg kan mærke en tydelig forskel på de to sko. For det første føles Ride 9 mere responsiv end Triumph ISO 2, hvilket jeg oplever ved at jeg får en endnu mere effektiv og dynamisk skridtafvikling i denne sko i forhold til den Triumph ISO 2. Derudover kan jeg kan mærke forskellen ved, at der ikke er den samme støtte og komfort i Ride 9, som der er i Triumph ISO 2. Jeg har løbet en flere ture på +20 kilometer i begge par sko og jeg kan mærke, at mine fødder bliver en anelse mere trætte på de ture, hvor jeg har løbet i Ride 9. Misforstå mig ikke - Ride 9 er stadig en sko med en rigtig god støtte og komfort, men i forhold til Triumph ISO 2, mangler den lige det sidste. Men det er også OK. For en af de ting, som jeg faktisk er mest begejstret ved ved begge disse sko, er hvordan de komplimenterer hinanden og supplerer hinanden som træningssko.

Styr på tingene

Så er vi tilbage ved, at jeg godt kan lide, at der er styr på tingene.

De overlapper hinanden på nogle punkter, og de adskiller sig på andre, vigtige punkter. Som sagt egner Ride 9 sig bestemt til de lange ture. Det er ofte et temperamentsspørgsmål, hvor meget støtte man ønsker sig i sine sko til disse ture. Sådan har jeg det også. Hvis jeg løber 20 kilometer i et roligt tempo, synes jeg egentlig at det er rart, at løbe i en sko med meget støtte, så fødderne får lov til at “slappe af”. Skal jeg derimod løbe en lang tur med nogle tempo-blokke omkring mit maraton-tempo eller halvmaraton-tempo, foretrækker jeg en sko med en anelse mindre støtte og komfort og som en anelse mere responsiv. På den måde får jeg følelsen af, at have det bedste flow og den bedste rytme i mit løb på disse ture.

Derudover føles Ride 9 en anelse lettere. Hvorvidt der er tale om, at jeg er i stand til at mærke den minimale forskel i vægten på skoene er jeg usikker på. Jeg tror i højere grad, at det handler om, at den øgede responsivitet i Ride 9 er medvirkende til at forstærke følelsen af, at skoen er lettere. Derfor egner Ride 9 sig egentlig også bedre til f.eks. intervaltræning end Triumph ISO 2.

Favoritten ...?

Det oplagte spørgsmål er selvfølgelig: hvilken af skoene er min favorit? Det ville naturligvis være lidt kedeligt, hvis jeg ikke ville udnævne en favorit og jeg er ikke bleg for at udpege Triumph ISO 2 som min foretrukne sko fremfor Ride 9.

Dog er jeg nødt til at uddybe dette.

For det første er der tale om en særdeles tæt afgørelse, da skoene i en vis udstrækning har de samme egenskaber og funktioner. Mest af alt vil jeg sige, at den ting, som jeg faktisk er allermest vild med i forhold til både Ride 9 og Triumph ISO 2 er den måde, hvorpå de supplerer og komplimenterer hinanden som jeg skrev i starten. Der, hvor den ene sko kommer til kort, tager den anden over og omvendt. Det bliver for mig tydeligt og oplagt, hvilken sko jeg skal vælge i forhold til hvilket træningspas jeg skal lave den pågældende dag. De egner sig begge til forskellige typer af underlag. De kan begge bruges fra alt til intervaltræning til rolige restitutionsture og jeg kunne sagtens forestille mig at løbe konkurrence i Ride 9 og egentlig også at løbe f.eks maraton i Triumph ISO 2.

Jeg har overblik og det er faktisk rart.

Så jeg tillader mig alligevel og fedtspille lidt og fastslå, at i stedet at udpege én sko fremfor den anden, vil jeg konkludere, at jeg er utrolig glad for, at jeg har begge sko i min garderobe. Så er der styr på tingene!

Læs mere om de to sko her: