0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Løbeskoen - et vigtig redskab?

I de seneste år har der været en del skriverier i medierne omkring løbesko, og om hvorvidt de har indflydelse på om vi løbere bliver skadet eller ej. Mange af artiklerne har taget udgangspunkt i den meget omfattende og glimrende forskning på området.I et af forsøgene fra 2013, som der ofte henvises til, konkluderedes det, at du som begynderløber ikke har brug for at købe en speciel type løbesko, eller benytte dig af specialiseret vejledning. Men at du derimod blot skal købe en billig, neutralt opbygget sko og så ellers løbe derudaf. Konklusionen på forsøget var nemlig, at uanset løbernes fodstilling og skotype, var der ikke nogen forandring i risikoen for at udvikle en skade. Det var i højere grad faktorer som overvægt og tidligere skader i kroppen, der disponerede løberne for skader. Jeg er til dels enig, men det vender vi tilbage til …

Af Eivind Møller, specialist i løbe- og idrætskader, Osteopat D.O. & fysioterapeut og partner i Klinik

Andre artikler i diverse medier påpeger ligeledes, hvor nærmest fordummende det er, at købe en løbesko i en specialiseret løbebutik. For der er jo ingen grænser for, hvor mange penge man kan spare ved at købe dem på internettet …?!

Er det virkelig sandt? Betyder valget af løbesko virkelig ikke mere?

Jeg undres

Som behandler for både begynderløbere og OL-atleter igennem de sidste mere end 15 år, sidder jeg ofte tilbage med en vis undren efter at lave læst mediernes fremlægning og fortolkninger af både saglig og mindre saglig forskning om løb. Jeg undres over, hvordan delkonklusioner fra studier hurtigt kan blive til overskrifter, næsten egentlig sandhed og feks. kaste løbesko og specialbutikkerne for had. Konklusioner, der strider imod min logiske fornuft og erfaringer på området.

Med risiko for at komme til at lyde som endnu en stemme i mediekoret vil jeg dog alligevel prøve at kaste mig ud i at give mit bud på, hvorfor løbeskoen netop ér vigtig, og hvorfor det netop godt kan betale sig at få råd og vejledning, når man skal købe nye løbesko.

Hvad er en løbesko?

En løbesko er et redskab - et redskab der skal udvælges og bruges med omhu, hvis det skal virke efter hensigten. Løbeskoen er designet til at beskytte fødderne og give fødder og underben optimale arbejdsbetingelser ift. at absorbere den kraftige belastning, der rammer kroppen, når vi lander på underlaget. Løbeskoene designes med mange forskellige egenskaber, så de kan matche de varierende behov og udfordringer løbere står over for, både i forhold, hvad skoene skal bruges til og hvad løberen har af fysiske udfordringer/forudsætninger.

Skadeligningen

For at forstå, hvorfor en løbesko er vigtig, er det nødvendigt at forstå, hvorfor vi løbere løber ind i skader - det afhænger nemlig af forskellige faktorer og ikke kun af løbeskoene.

Hos Klinik benytter vi os af en overordnet og simpel tilgang til løbeskader for at identificere den grundlæggende årsag til løbeskaderne - vi kalder den Skadeligningen.

Skadeligningen beskriver den samlede risiko for at udvikle en løbeskade, ved at sætte de basale elementer ifm. med løb op som en simpel ligning:

X x Y = Z

X = begrænsningen på kroppens mekanik og funktion

Y = løbeintensiteten eller mængden af kilometer, der bliver løbet

Z = Resultatet, som kan ses som risikoen for at udvikle en overbelastningsskade.

Det vil sige, at risikoen stiger, når vi enten øger løbebelastningen eller har/får en biomekanisk begrænsning, som fx. følger af en forstuvet fod.

Tyngdekraften

For at forstå baggrunden for skadeligningen, og for at kunne reducere risikoen for skader, må vi først og fremmest forstå de grundlæggende ting, der sker, når vi løber. Her er tyngdekraften en væsentlig faktor.

Når vi løber, forsøger vi at undslippe tyngdekraften i et kort øjeblik. Alt efter hvor hurtigt og hvordan vi løber, rammer vi jorden med ca. 2 gange vores egen kropsvægt. Det faktum kan vi ikke ændre på - det er en simpel naturlov. Uanset om vi lander på forfoden, hælen, eller prøver andre mere eller mindre fantasifulde løbestile, så forsvinder belastningen ikke - den vil hele tiden være der.

Dernæst er der mekanikkens love. Det er nemlig sådan, at det ikke er det egentlige slag, vi modtager, når vores fod rammer jorden, som giver os skader – det er vores krops samlede mekanik og funktionalitet (inklusiv løbeskoen), der er afgørende for, hvordan vores krop håndterer og absorberer slaget.

Løbere og biler

Sammenhængen kan eksemplificeres med en bil. Biler er designet til forskelligt brug. Nogle biler er designet til at give en så komfortabel køreoplevelse som muligt, hvor andre er designet til kunne køre stærkt. Ligeså er løbesko.

Fejler mekanikken i en bil, fx en fjeder der knækker, vil det påvirke bilens køreegenskaber, ligesom det vil gøre det hos en løber, der døjer med en stram hofte eller en ufleksibel ankel.

Ligesom bilens holdbarhed og funktion er afhængig af bilens slitage, er det på samme måde med kroppen - jo ældre vi bliver, jo flere kilometer vi løber, desto mere skal vi passe godt på kroppen, da selv små ændringer i vores krop kan have afgørende betydning for vores skaderisiko

Løbeskoene er i denne sammenhænge at sammenligne med hjulene på bilen. Ligesom hjulene på bilen ikke er den væsentligste faktor for en optimal støddæmpning af bilen, er de dog en del af den samlede støddæmpning og væsentligt afgørende for bilens samlede køreegenskaber.

Den væsentligste del af en bils støddæmpning kommer fra fjedrene, støddæmperne og hele karrosseriets opsætning, på samme vis som det gør sig gældende i kroppen, hvor sener, muskler og led agerer støddæmpere i benene. Matcher kroppens funktionsniveau ikke de krav vi stiller til den fx ved at løbe mange lange ture på trods af, at højre ankel ikke fungerer optimalt, bliver vi skadet, ligesom en slidt, gammel Citroen Berlingo vil gå i stykker, hvis den skulle på langfart.

Tænk sig at køre til syditalien i en Formel 1 racer - den er lynhurtig, kontant og sjov at køre i, men ikke specielt komfortabel på så lang en tur - ligeså gælder det for konkurrenceløbesko. Løbeskoene er ikke nødvendigvis den afgørende faktor for, om man bliver skadet. Men giver løbeskoene ikke den korrekte stabilitet, har de ikke den rigtige affjedring og passer faconen ikke til dine fødder, vil du få en dårlig løbeoplevelse og øge risikoen for skader - ligesom det vil slide bilen uhensigtsmæssigt og give en dårlig køreoplevelse, hvis hjulene er skæve og affjedringen for hård.

Konklusion

Pointen er, at dit behov for at vælge en specifik type løbesko afhænger af, hvad du har af krav til dit løb, og hvad du har af fysiske forudsætninger. Øger og ændrer du dine krav til træningsmængde, intensitet og underlag, bliver du på samme måde også nød til at stille større krav til løbeskoens kvalitet og funktionalitet, da skoene indgår som et naturligt led i den samlede løbefunktion.

Dette gælder også for dig, som skal i gang med at løbe. Her er det ligeså vigtigt, at skoene matcher dine forudsætninger og hvad du skal bruge dem til.

En begynderløber har helt sikkert nogle andre krav til en løbesko end eliteløberens, ligesom jeg har andre krav til min familiebils funktionalitet kontra en Formel 1 racerkører.

Ja, man kan spare mange penge ved at bestille sine løbesko på internettet. Men i min optik vil sparring og dialog med specialister til enhver tid veje tungere end de sparrede penge. Derfor anbefaler jeg altid at købe en løbesko i en specialbutik, der kan tolke dine behov og oversætte det til, hvad en løbesko skal kunne for at opfylde dine behov - ligesom en dygtig bilmekaniker kan gøre det for min bil.

Kom til åben briks og foredrag

I løbet af efteråret gæster Kliniks team af fysioterapeuter og ortopædister vores 8 butikker. Her kan du få gratis råd og vejledning om, hvordan du minimere risikoen for løbeskader, og om indlægssåler kunne være en løsning for dig. Vi holder ‘Åben Briks’ om eftermiddagen og foredrag om aftenen.

Sjælland 

Jylland

Find mere info og tilmeld dig foredragene og mange andre aktiviteter på loberen.dk/aktiviteter.

Ved du at du døjer med smerter under løb, så kan du med fordel udfylde skadesformularen her, og blive kontaktet direkte af en behandler fra Klinik.