0
Unique selling points
Gratis fragt v. køb over 750kr. / Køb og afhent i butik
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Lidt om at løbe og tabe sig

Det er nu 4 år siden, at jeg startede med at løbe for at tabe de kilo, som jeg havde taget på igennem alt for mange år med inaktivitet. Jeg vejede 115 kilo. Jeg har løbet lige siden. Kilometerne er blevet flere og turene blevet længere. Alligevel kæmper jeg stadig med de sidste kilo og udfordringerne er stadig de samme. Jeg vil gerne have energi til at løbe og jeg vil gerne tabe mig. Jeg er heldigvis blevet klogere på, hvordan jeg kan sammensætte min kost på den mest hensigtsmæssige måde. Jeg vil forsøge at give et generelt billede af, hvad og hvornår jeg spiser i løbet af en dag og hvordan det kan hænge sammen med min træning.

Jeg samarbejder med kostvejleder Mette Riis Petersen fra Hechmann Running. Hun har udarbejdet en kostplan, som jeg følger. Jeg vejer ikke min mad ned til mindste gram. Det fungerer for nogle, men jeg synes at det er for besværligt, og jeg tror, at det ville demotivere mig i sidste ende.

Selvfølgelig følger jeg anvisningerne fra min kostvejleder, men jeg laver ofte min portioner på “øjemål”. Det fungerer for mig og i løbet af de sidste 2 måneder har jeg tabt 5 kilo. Derudover spiser jeg ofte det samme til f.eks. morgenmad og frokost. Det ville måske blive kedeligt for nogle, men det fungerer godt for mit vedkommende og det letter ofte planlægningen i hverdagen.

Morgen/formiddag

Om morgenen drikker jeg altid en smoothie. Jeg forsøger at spise et forholdsvis let måltid, da jeg aldrig træner hårdt om morgenen.

Nogle dage løber jeg en rolig tur på 6-8 kilometer og laver core-træning bagefter. Derfor passer det godt med en mindre morgenmad, da dette ikke er specielt energi-krævende. Jeg forsøger generelt at koncentrere mit indtag af kulhydrater omkring min træning, så jeg opnår den bedste udnyttelse af disse. Min morgenmad om søndagen er altid anderledes.

Søndag er den dag, hvor jeg løber min lange tur, og derfor får jeg altid en god morgenmad med masser af kylhydrat, så jeg har energi til at løbe imellem 20-30 kilometer.

Jeg forsøger at spise at lille måltid om formiddagen. Dette er en af mine store udfordringer og det er en rytme, som jeg forsøger at indarbejde i min hverdag. Ofte glemmer jeg at planlægge det eller at tage noget med derhjemme fra. De dage, hvor jeg glemmer det, eller ikke er ordentlig forberedt, kan jeg mærke, hvorfor det er en god ide for mig at prioritere det. Jeg bliver sulten inden jeg når til frokost, og så snart jeg bliver sulten, stiger min lyst til sukker også. Denne sukkertrang vil jeg rigtig gerne undgå, og derfor arbejder jeg på, at gøre dette lille måltid til en fast del af min dag.

Middag/eftermiddag

Min frokost varierer heller ikke specielt meget. Jeg spiser altid en af to salater, som jeg selv forbereder. Jeg løber altid om eftermiddagen, og derfor begynder jeg at indtage lidt kulhydrater til min frokost, så jeg har energi til at gennemføre min træning.

Om eftermiddagen får jeg altid et lille mellemmåltid inden min løbetur. Hvis jeg har et hårdt træningspas, spiser jeg et måltid, hvor jeg får noget hurtig energi. Skal jeg derimod ud på en rolig tur vælger jeg i stedet noget mad, som ikke indeholder kulhydrater, og som blot er med til at holde kroppens forbrænding igang. Derudover drikker jeg altid en protein-shake, når jeg kommer hjem fra et hårdt træningspas. Muskelfibrene er ødelagte, og skal genopbygges, og derfor indtager jeg proteinpulver udover proteinen i min kost.

Aften

Min aftensmad er det måltid, der varierer mest og som jeg er “mindst” nøjagtig med at måle eller veje. Jeg har tidligere spist rigtig meget aftensmad og var ofte så mæt, at jeg knap kunne bevæge mig over i sofaen. Derfor forsøger jeg at blive bedre til at spise det, som jeg har behov for og ikke det,som jeg har lyst til - altså at stoppe, når jeg føler mig mæt.

Efter 15 år som overvægtig er det ikke altid så let, som det lyder.

Forslag til måltider i løbet dagen

Morgenmad

  • Hverdage - smoothie  (100 gram frosne bær, 2 dl. Skyr, ½ dl. havregryn og en klat mandelsmør eller chiafrø)
  • Søndag (ved lange ture) - grød (1 ½ dl. Havregryn) og to skiver groft toastbrød med honning eller Nutella.

Formiddagsmad

  • Proteinbar, æble, gulerod eller en skive kanelknækbrød

Frokost

  • Bønnesalat - (tun, kidneybønner, soyabønner, majs, løg, krydderurter og skyr samt en grovbolle)
  • Tunsalat - (spidskål, broccoli, spinat, løg, tun, dild og fedtfattig feta samt en grovbolle)

Eftermiddagsmad

  • Let træning - en portion skyr eller et stykke frokost
  • Hård træning - nanan eller en bolle med nutella

Aftensmad

  • Kylling eller andet magert kød med grøntsager

Der findes et hav af måder at tabe sig på. Jeg har ikke det rigtige svar på alles vegne. Jeg ved, hvad der har fungeret for mig. Både som en person, der gerne vil tabe sig men også som en person, der gerne vil løbe.

Løb kræver energi. Sådan er det bare. Jo længere jeg løber, jo mere energi har jeg brug for. Hvis jeg spiser for lidt, har jeg ikke nok energi til at løbe. Hvis jeg spiser for meget, taber jeg mig ikke.

Det lyder ret enkelt, men enhver, der har prøvet at tabe nogle overflødige kilo ved også, at det ikke er sandheden.

Løb blev vejen væk fra overvægt og inaktivitet for mit vedkommende. Det er jeg taknemmelig for hver eneste dag. Det var et valg, som jeg tog. Ikke for andres skyld, men for min egen. Det har jeg aldrig fortrudt og efter at min vægttab havde stået stille i en del måneder har jeg siden nytår tabt mig 5 kilo.

Held og lykke med dit vægttab og ikke mindst løbetræningen :)