0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Er Thomas fra Aalborg og Nike Zoom Fly et godt match?

Vores ambassadør Thomas fra Aalborg skriver om hans møde med Nike Zoom Fly og deres oplevelser sammen siden lanceringen i juni 2017. (I løbet af foråret 2018 kommer der nyt fra Nike som forklare, hvorfor denne Nike Zoom Fly har givet mange løbere en helt speciel fornemmelse! - stay tuned)

Løb har haft en række forskellige betydninger for mig igennem mit liv. For mange år siden var det forbundet med familie-udflugt, hvor vi på en varm sommerdag sad på et tæppe og så massevis af løbere passere til Limfjordsløbet eller Aalborg Boulevard Marathon. Min far deltog. Vi kiggede på. Jeg kan ikke huske så mange ting fra dengang - dog kan jeg stadig genkalde mig, hvordan speakeren altid annoncerede, at Peter Würtz igen havde vundet løbet. Det navn kan jeg huske. Han vandt det hele dengang. Sådan husker jeg det.

Senere i mit liv har løb været forbundet med frustrationer og irritation, når jeg gentagne gange har forsøgt, at lære at løbe.

Blive god til det. Det ville jeg gerne. Blive en god løber. Det vil jeg stadig gerne.

Løb er dog også blevet noget, som jeg forholder mig til og beskæftiger mig med på mange planer.

Det er noget jeg gør. Det er noget jeg skriver om. Det er noget jeg snakker om. Det er blevet en sport, som jeg interesserer mig for. 

Breaking 2

I maj måned 2017 stod 3 vestafrikanske løbere klar på en racerbane i Monza. Deres mål var at bryde en grænse, der virkede umulig. De ville forsøge at løbe marathon-distancen på 42,195 kilometer på mindre end to timer. Som vi alle ved lykkedes det ikke og i sidste ende manglede Eiloud Kipchoge bare 25 sekunder for at bryde barrieren. 

Der var og er mange forskellige holdninger til Breaking2 projektet fra Nike. Nogle er begejstrede og mener, at det tilfører sporten et nyt element og bibringer nogle nye nuancer til en sport, som kan han en tendens til at virke meget lukket om sig selv. Andre er mere puristiske i deres tilgang og påpeger, at det hele foregår under kunstige forhold og blot handler om at sælge løbesko.

I min optik behøver det ikke være enten eller. Jeg er vild med projektet. Det er en kamp for at bryde nogle grundlæggende og fundamentale grænser for mennesket. Det er som time-rekorden i cykling. Der er skruet på en utal af parametre. Alt er optimeret og intet er tilfældigt. Det er videnskabeligt og alligevel er det så simpelt, at det er smukt. Hvor langt kan menneske cykle på en time? Hvor hurtigt kan et menneske løbe et marathonløb?

Som en naturlig og logisk konsekvens af hele Breaking2 projektet, kom der efterfølgende nogle løbesko, der var udsprunget af det videnskabelige arbejde med at skabe den optimale løbesko. Det drejer sig om Nike Zoom Vaporfly 4% og Nike Zoom Fly. Jeg vil i denne artikel skrive om mine erfaringer med Nike Zoom Fly, som jeg har løbet et utal af kilometer i igennem de sidste 4 måneder.. Det er en sko, der har overrasket mig positivt på en række faktorer og jeg vil forsøge at beskrive hvorfor.

Nike Zoom Fly

Jeg kan lige så godt være ærlig fra starten af. Da jeg i maj måned bestilte Zoom Fly-skoen på loberen.dk, var det begrænset hvor meget jeg kunne læse om skoen på nettet og jeg havde derfor svært ved at vide, hvad jeg kunne forvente af den sko, som jeg hentede i butikken i Aalborg nogle uger senere. Jeg vidste bare, at det var en sko, som jeg gerne ville prøve at løbe i. Længere var den sådan set ikke.

Det var måske ikke verdens mest gennemtænkte beslutning, men det er omvendt en beslutning, som jeg på ingen måde har fortrudt. Dog var det muligt at læse så tilpas meget om skoene, at jeg hurtigt kunne se, at det ikke var realistisk for mig at vælge Vaporfly 4% skoen, da den simpelthen var for let en sko til en så forholdsvis tung løber som jeg selv og jeg tvivler på, at jeg ville nå mange meter hen af fortorvet i den sko, før jeg ville have trådt den fuldstændig sønder og sammen.

Derimod var der lidt mere støtte i Zoom Fly og derfor endte det med at blive den - og lad os så komme til sagen og undersøge, hvad Nike Zoom Fly er for en løbesko!


Nike Zoom Fly er som sagt “lillebroren” til den meget omtalte Vaporfly 4%. Den er konstrueret ud fra de samme grundpricipper som Vaporfly - dog med et par undtagelser. Men i sidste ende har det handlet om at lave den ultimative konkurrence-sko til marathon-distancen. Inde jeg går yderligere i dybden med mine erfaringer med skoen, kommer der her lidt kølige facts omkring skoen.

  • Løbestil: Neutral
  • Vægt: 248 g. 
  • Hældrop: 10 mm.

Skoen har den karakteristisk Lunarlon mellemsål, der giver en effektiv støddæmpning og derudover er der en kulfiber-præget nylon-plade i skoen, der er med til at give skoen en særlig stiv sål. Det er altså ikke en decideret kulfiber-plade, der er i skoen, som tilfældet er med Vaporfly 4%, men selve opbygningen af skoen med den kulfiber-prægede nylon-plade er konstrueret ud fra samme grundtanke som Vaporfly 4%. Skoen er ydermere forstærket omkring hælen på skoen for at give en bedre holdbarhed og samtidig er det faktisk også med til at bremse fodens fald indad og kan således hjælpe løbere med tendens til pronation, selvom skoen egentlig er til en neutral løbestil.

Zoom Fly har det karakteristiske FlyWire-system, som er kendt fra mange af Nikes sko, der sammen med overdelen i FlyMesh er med til at give en utrolig god pasform og sikre at skoen sidder godt på foden undervejs på løbeturen og samtidig er det med til at fødderne får mulighed for at ånde undervejs. Det var lidt om de tekniske detaljer, som altid kan være sjove at dykke ned i. Noget andet, og mindst lige så vigtig er følelsen, når man tager skoen på, snører den og løber de første kilometer i skoen. Det er først i det øjeblik, at det bliver muligt at vurdere, hvorvidt at Nike Zoom Fly er en sko for dig eller om du skal på jagt efter alternativer. 

Det første, der slår mig, da jeg første gang tager Zoom Fly ud af æsken er, at det umiddelbart er en sko, der af udseende adskiller sig en smule fra andre modeller af løbesko, som jeg har haft hidtil. Samtidig ser den alligevel velkendt ud, da den netop ligner skoen, som Kipchoge, Desisa og Tadese løb rundt og rundt på Monza-banen i.

Helt så eksotisk bliver mine ture ikke, men jeg er alligevel fyldt med lige dele spænding og forventning, da jeg trækker skoene på og løber den første tur i dem. Det slår mig, at de sidder godt på foden. De sidder ikke stramt på en ubehagelig måde, men foden føles bare låst på plads i skoen på en behagelig måde og det er næsten som om at skoen bliver en forlængelse af mine fødder. Jeg kan godt lide, når en sko sidder tæt til foden og det gør Zoom Fly. Især over fodryggen føles det rigtig godt imens der samtidig er plads i tåboksen, så den ikke klemmer om tæerne på de lange ture.

Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal forvente af Zoom Fly, da jeg løber afsted, men jeg bliver hurtigt positivt overrasket. For det første er skoen behagelig at løbe og jeg føler, at skoen har støddæmpning nok til en forholdsvis tung løber som jeg selv.

Dernæst kan jeg med det samme mærke, at det er en særdeles responsiv sko og jeg løber med følelsen af, at jeg får en særdeles effektiv afvikling af denne sko. Det bliver allerede fra starten tydeligt, at skoens og i særdeleshed sålens opbygning sammen med den stive plade i sålen er med til at sikre en effektiv afvikling af hvert skridt samtidig med at skoen “hjælper” en til at komme lidt længere frem på foden, når man løber.

Dog oplever jeg kun dette, når jeg løber med en forholdsvis høj intensitet og kan se, at jeg stadig har en tendens til at lande på hælen, når jeg løber i roligt tempo i Zoom Fly. Omvendt oplever jeg ikke dette som et problem, da støddæmpningen i skoen er virkelig god, selvom at det selvfølgelig betyder, at man ikke får det fulde udbytte af det potentiale, som er i Zoom Fly.

Jeg har løbet kontinuerligt i Zoom Fly igennem de sidste 4 måneder og har løbet omkring 400-500 kilometer i de tre forskellige udgaver af skoen, som jeg efterhånden har fået samlet sammen på skoreolen i vores opgang. Jeg har primært brugt skoen til mine ugentlige tempo-ture og enkelte gange til intervaller. Men omvendt har jeg også brugt skoen til at løbe flere ture i roligt tempo fordi det er en sko, der egentlig bare er skide-god at løbe i.

Lad mig sige det med det samme - Zoom Fly er en sko, der nok lige kræver en smule tilvænning og som lige skal “løbes til” fordi den netop kan føles en smule hård at lande i, selvom at støddæmpningen som sagt kompenserer for belastningen i dette. På trods af den forholdsvis høje sål på Zoom Fly, føler jeg ikke at jeg mister fornemmelsen med underlaget og jeg oplever stadig at det er en meget stabil sko. Det er en sko med en høj “energy return”, hvilket vil sige at den mængde energi, der potentielt kan mistes ved landingen i skoen er så lav som mulig.

Det er, kort sagt, en følelse af, at Zoom Fly er med til at propellere din fod tilbage i skridt-afviklingen, og det er den løbesko hvor jeg har mærket dette mest tydeligt.

Jeg løb Copenhagen Half i mine Zoom Fly og dette var på ingen måde en svær beslutning. Jeg løber, på grund af min relativt høje vægt som løber (85 kg), aldrig i helt lette sko som f.eks. Zoom Streak fra Nike, da de simpelthen ikke har komfort og støddæmpning nok til at kompensere for den belastning, som min krop udsættes for, når jeg løber. Derfor var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle løbe i Zoom Fly. Jeg har tidligere løbet halvmarathon i et par LunarTempo 2, men jeg føler at Zoom Fly, på trods af at den vejer en smule mere, er en langt mere responsiv og hurtig sko end f.eks. LunarTempo 2. Samtidig har Zoom Fly tilpas med støtte og komfort til at den føles relativt behagelig på en halvmarathon eller endda længere ture. Hidtil har min længste tur i skoen været på 25 kilometer, men jeg er ikke i tvivl om at jeg ville vælge dem som min foretrukne sko til marathon-distancen og er allerede ved at overveje om jeg skal købe et par og gemme i skabet til Hamburg Marathon 2018.

Nu skal dette jo ikke blive en ukritisk lovsang om alle Zoom Fly’s fantastiske færdigheder. Der er ingen tvivl om, at Zoom Fly på kort tid er blevet en af mine absolutte favorit-sko at løbe i. Men det betyder selvfølgelig ikke, at den ikke har nogle svagheder. Snørebåndende på Zoom Fly er Nikes tynde og glatte snørebånd og de skal altså bindes til for ikke at gå op eller bindes med en dobbeltknude.

Vægten på Zoom Fly på 248 g. kan måske virke en anelse højt til en konkurrence-sko og dette skyldes bl.a. Nike i Zoom Fly har valgt det traditionelle Lunarlon-skum fremfor det nye ZoomX-skum, som er anvendt i VaporFly 4%. Derudover er pladen i Zoom Fly en kulfiber-præget nylonplade, hvorimod pladen i Vaporfly4% er af kulfiber.  Omvendt afspeljer forskellene sig også i prisen, hvor Zoom Fly koster 1250 kr imod en pris på 2050 kr. For Vaporfly 4%.

Til sidst kan det nævnes, at Zoom Fly ikke er en sko, der holder til flere tusind kilometer. Det er ikke unormalt at lette sko til konkurrence ikke er blandt de mest holdbare og her er det mit indtryk, at Zoom Fly ikke er nogen undtagelse. 

Alt i alt synes jeg, at Zoom Fly er en ret fantastisk sko. Det er en sko, der bare føles hurtig og samtidig komfortabel og jeg synes at det er en sko, som man under sig selv at prøve at have på føddderne og mærke på et løbebånd eller på asfalten. Og så er vi tilbage ved hele Breaking2-projektet. Det deler stadig vandene en smule. Nogle ser Kipchoges tid, som er den hurtigste notering på denne distance nogensinde og imponeres af dette. Andre ser det klassiske Nike-logo og ser hele forsøget som en fejlslagent PR-stunt. Personligt ser jeg Kipchoges løb på Monza, som en historisk milepæl, der endegyldigt brød med vores hidtidige forståelse af langdistanceløb. Inden dette løb snakkede vi med tvivl i stemmen om, denne barriere vil kunne brydes. Bagefter snakker vi ikke længere om, men hvornår den bliver brudt.

Men jeg tænker også at løbet på Monza skal ses i et langt større perspektiv. Jeg ser det som en god og stærk analogi, der trækker tråde tilbage til alle løbere i verden - uanset om vi løber 5 kilometer eller 42 kilometer. Det er en historie om og et billede af den udvikling som vi alle sammen gennemgår. Vi har alle sammen de ture, der endte med et vovet forsøg på at bryde med vores daværende forståelse af os selv som løber. Turen på 5 kilometer, der blev til 8 kilometer og gav os troen på, at vi også kunne løbe 10 kilometer. Turen, der erstattede vores tvivl om evnen til at løbe et halvmarathon eller et marathon med visheden om at det var muligt. Det er en bevidsthedmæssig udvikling, som er vigtig og som egentlig er fælles for os alle - uanset om man hedder Kipchoge og løb 2.00.25 eller man stoppede med at spekulere på, om det var muligt at løbe 10 kilometer og begyndte at planlægge, hvornår det ville ske! Det kræver nogle gange, at der bliver drømt og satset og jeg tænker at det, der skete i Italien kommer til at få betydning for løbesporten. Og jeg tænker at vi allesammen kan lade os inspirere af at andre tør gribe ud efter drømmene og give os modet til det samme.

Rigtig god løbetur!