0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

De 7 største begynderfejl

Løb er sundt og effektivt og kan nemt tilpasses en travl hverdag. Netop derfor holder mange sig i form med løb. Desværre stopper en del af dem efter et par måneder, enten fordi de bliver skadet eller mister motivationen. Her kigger vi nærmere på 7 største begynderfejl.

1. Du løber for langt 

Du vil gerne løbe fem kilometer, men hver gang du kommer ud på din løberute, føles det efter et par kilometer helt ubærlig tungt, ubehageligt og alt for hårdt. Tænk kortere og lad i stedet kroppen vænne sig til distancen. Løb korte ture, hvor du skifter mellem løb og gang og læg mærke til, hvordan du forbedrer dig fra uge til uge, og kan holde ud at løbe længere og længere mellem dine gåpauser. Det er slet ikke unormalt, at man som begynder ikke kan løbe længere end 20 sekunder af gangen ... Husk det!

Find dit træningsprogram her.

2. Du løber for hurtigt

Du har i medierne hørt om, at interval-, 10-20-30 og HIIT-træning skulle være super effektivt. Og dine kolleger snakker om, at de løber så og så hurtigt pr. km. på deres lange løbeture, men når du har løbet 100 meter i deres tempo, er dine lunger på akut overarbejde og dine ben er fuldstændig tilsyret.

Din kondition skal vænnes til din nye træning, og det er vigtigt, at du finder dit eget rolige tempo, hvor du kan holde en samtale kørende imens. Senere kan du altid få fart på. Til at starte med gælder det om at lære kroppen, hvordan det er at løbe.

3. Du løber for tit

Du tænker; "Nu skal det være - jeg skal i form" og så løber du hver dag i fjorten dage, hvorefter det begynder at gøre ondt i knæet og hoften, og den gamle ankelskade blusser op... Du løber simpelthen for ofte til, at din krop kan nå at følge med. Det resulterer på lidt længere sigt i skader.

Den rette progression og belastning i træningen er afgørende for at undgå skader. Mange begyndere træner for ustruktureret og hårdt og vil have glæde af at følge et godt træningsprogram, der guider dem på rette vej.

Læs her, hvordan du kommer i gang med løb uden skader.

4. Du løber i et par gamle, udslidte løbesko

Et par gode løbesko er ikke dit skudsikre værn mod skader. Men løbeskoene er helt afgørende for at give dig en god løbeoplevelse og for at minimere belastningen på dine ben. Løber du i de løbesko, du arvede af moster Inge, eller som du købte på Kreta for 7 år siden, som er slidt ned og som ikke støtter dig rigtigt, kan du få ondt i fødder, skinneben eller knæ, uanset hvordan du griber træningen an. Det gør ikke just løbetræningen sjovere ... Invester derfor i et par gode løbesko, der passer til dig og dine behov.

Kom ind i én af vores butikker og få kyndig vejledning til dine nye løbesko.

5. Du mister motivationen

"Åhh nej, skal jeg nu afsted igen". Det er typisk den tanke, der først popper op i hovedet, hvis træningen er for hård og ensformig. Træn derfor på et niveau, der passer til dig og din formåen, så det ikke er en uoverkommelig kamp, du skal kæmpe, hver gang du snører løbeskoene. Gør løbetræningen interessant og varieret ved at søge de mange oplevelser, der er i løb. Løb fx. nye ruter hele tiden, opsøg historiske og/eller naturskønne steder (og nyd dem!), løb forskellige distancer og intensiteter, så du hele oplever noget nyt og motiverende.

Det skal være sjovt og givende at løbe, ellers kan vi ligeså godt dyrke en anden motionsform. Tænk derfor over hvorfor du løber. Er det for at være sund, blive hurtig, løbe et løb eller noget helt fjerde? Gør op med dig selv, hvad du kan lide ved løb og italesæt det for dig selv og andre.

Det er en stor motivation for mange, at have et mål ude i fremtiden at se frem til. Det holder én til ilden, om man så må sige. Meld dig derfor til et løb, så du har et konkret mål.

Musik gør os glade og kan få os til at løbe hurtigere og længere. Find ud af om du kan lide at løbe med musik og køb et par gode hovedtelefoner, der sidder ordentligt og kan tåle sved.

Det sociale er for rigtig mange et kæmpe stort aspekt af løbetræningen. Der er gode løbeklubber rundt i hele Danmark, hvor du kan løbe med ligesindede løbere på dit eget niveau. Find de løbeklub nær dig her. Det kan også være du kan finde en løbemakker i dit nabolag eller på din arbejdsplads, som du kan dele løbeglæderne med.

6. Du ignorerer tidligere skader 

Du løber glad afsted i nye løbesko og efter et veltilrettelagt træningsprogram. Det hele skulle være så fint, men du bliver ved med at få ondt i knæet, dér hvor du også fik ondt, da du spillede serie 6 fodbold. "Men det ligger jo 6 år tilbage ...?!" Ja, men har du tidligere været skadet, er du meget mere disponeret for at løbe ind i en ny. 

7. Du er overvægtig 

Når vi løber, lander vi med en belastning, der svarer til 2-3 gange kropsvægten. Er du overvægtig bliver denne belastning ekstra stor og meget afgørende, hvis du ikke er så stærk i benene. Løb er derfor kun tilrådeligt i små doser, hvis du er overvægtigt. Gå hellere i raskt tempo, så du kan få pulsen op. En tur i svømmehallen eller på cyklen er også at anbefale, da du her ikke skal bære din egen vægt.

Er du allerede skadet?

Er du allerede én af de uheldige, der er rendt ind i en løbeskader, så kig i vores blog-arkiv, hvor vi har skrevet om, hvordan du forebygger og behandler de meste almindelige løbeskader. Er du på nogen måde i tvivl om, hvorfor du er skadet, eller hvad du skal gøre ved en skade, så kontakt en kompetent fysioterapeut, der kan diagnosticere skaden og hjælpe dig i løbeskoene igen.

Med disse råd in mente og tålmodighed og sund fornuft, vil risikoen for, at du ender blandt tilskuerne til det næste motionsløb langt mindre.

God løbetræning!