0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Få sat struktur på træningen – uanset dit niveau eller mål

Som løber kender du sikkert det at have et konkret mål at træne op til. Det kan være, at du er gået i gang med at løbe, og du gerne vil løbe fem kilometer uden pause. Måske du er godt trænet og gerne vil prøve kræfter med ti kilometer, eller måske du er der, hvor du skal prøve kræfter med halvmaratondistancen.

Fælles for alle er, at det kan være en udfordring at få struktur på sin træning, når målet er fastlagt, og motivationen er høj. I denne artikel kan du læse gode råd til at komme i gang, når du har sat dig et mål.

Når du starter med at løbe

Som begynderløber kender du garanteret godt følelsen. Du har besluttet dig for, at det er nu, du skal i gang med at løbe. Du har købt nye løbesko, og du har købt det perfekte løbetøj. Nu er det bare at komme i gang med at få en masse kilometer i benene.

Det er med det udgangspunkt og mindset, at de fleste starter op med at løbe, og det fejler heller ikke noget. Problemerne begynder at opstå, når du i din iver efter at komme i form ender med at overtræne og ikke holder de nødvendige pauser. Det ender ud i, at du bliver skadet og må tage et par uger på sidelinjen igen.

Den situation kender de fleste begynderløbere, og derfor er det altafgørende, at du starter din træning tålmodigt og struktureret. Starter du fuldstændig fra bunden, tager det som hovedregel 12 uger før, du skal kunne løbe fem kilometer. Det lyder af meget, og du kan måske endda også gøre det hurtigere, men det handler om at gøre kroppen klar til den fysiske belastning. Din form er måske klar til det hurtigere end 12 uger, men det er ikke sikkert, at din krop er.

Det stiller nogle krav til din motivation. En af de bedste måder at opretholde motivationen er at følge et træningsprogram. Det giver dig følelsen af, at du hele tiden forbedrer dig, og du langsomt, men sikkert, bliver klar til at nå dit mål.

Til dig, der søger en ny udfordring

Er du allerede kommet udover den begyndende træning, og kan du uden problemer løbe fem kilometer, så er det måske tid til at prøve kræfter med de lidt længere distancer. Det kan være, at det er tid til at prøve kræfter med at nå ti kilometer, eller du måske gerne vil gøre det hurtigere, end du i forvejen kan.

Når du er i grundform til at løbe fem kilometer uden problemer, er du klar til at bygge på. Ligesom når du starter, er det vigtigt, at du går langsomt frem, lytter til din krop og får sat en struktur på træningen. Den første tommelfingerregel er, at du maksimalt må lægge ti procent på din træning om ugen. Går du for hurtigt frem, risikerer du, at overbelastningsskaderne melder sin ankomst.

Når du er kommet hertil i din træning, er det vigtigt, at du sørger for varierende træningspas. Du skal sørge for at veksle mellem de rolige ture, tempoture, intervaller og fartleg. Fartleg er en sjov måde at træne på, hvor du både får nogle kilometer i benene og får sat tempoet lidt i vejret. Du skal ikke ud i at have pulsen så højt op, som når du løber intervaller, men du kan tage din løbemakker under armen og løbe 3x3 minutter og 3x1 minut. I får sat tempoet op uden, at I løber jer helt i bund.

Få lagt en plan med et træningsprogram og få varieret træningen, så du har det sjovt, mens du træner og udvikler dig.

Er du ved at træne op til halvmaraton?

Uanset hvilken distance du træner til, er det smart at have et træningsprogram. Det gælder især, når du skal prøve kræfter med de lange distancer. Derfor har vi udviklet en række træningsprogrammer, som du kan finde på Løberens hjemmeside.

Træningsprogrammerne henvender sig til forskellige målsætninger, distancer og tider, og vi har lavet et, så der er lidt til enhver smag.

Løb handler først og fremmest om at have det sjovt og en sund livsstil, men er du i gang med at træne op til et personligt mål, er en rigtig god rettesnor at følge et træningsprogram.

Det finder du her