0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Trailløb - tilbage til naturen

Naturens omskiftelighed og en mindsket risiko for overbelastningsskader er blot nogle af mange gode grunde til at skifte asfalten ud med skov- og grusstier, når løbeturen står for døren.

Af Rasmus P.V. Jakobsen

Du skal ikke langt ud mellem træerne, førend roen omslutter dig, og det eneste, du hører, er lyden af dit eget åndedræt og smågrene, der knækker under dine fødder. Måske lægger du mærke til disen, der stadig hænger i buskadset, og måske ser du tudserne, der bevæger sig rundt blandt brune blade i skovbunden. Måske ser du ingenting.

Det er herude, i skoven, at flere og flere danskere drager til, når de ugentlige løbeture skal gennemføres. Og det er herude, at løbeturene forvandler sig fra sur pligt til sand fornøjelse.

Mette Zimmer tog sin første tur i skoven for halvandet år siden. Nu løber hun der tre gange om ugen. For hende er det den brogede natur, der for alvor giver lyst til mere:

- Jeg var simpelthen ved at blive kvalt i det ensformige landevejsløb. Det var så kedeligt, at jeg var nødt til at have musik i ørerne for at kunne holde det ud. Så efter min første tur i skoven, var der ligesom ingen vej tilbage, siger hun.

- Det var bare ren meditation. Og musikken har jeg for længst droppet. Nu er jeg afhængig af stilheden og ydmygheden i at følge med i årstidernes skiften.

Skoven er intensiv

Moses Løvstad, der er uddannet styrmand og bådebygger, har i mange år dyrket sejlads og windsurfing på topplan. Det var i forbindelse med den fysiske træning til windsurfing, at Moses Løvstad tog hul på løbetræningen.

I første omgang med korte ture rundt om søerne i København, men for fire år siden bevægede han sig ud af byen og ind i skoven:

- I adskillige år havde jeg løbet de samme lange, kedelige ture inde i byen, og det var ikke ligefrem, fordi jeg kom hjem med et smil på læben.

- Skoven er intensiv på en helt anden måde. Der er fuld koncentration på. Når jeg løber derude, er jeg er nødt til at være skarp, have fokus, siger han.

Faktisk er Moses Løvstad blevet så glad for sine ture i skoven, at han i dag rejser land og rige rundt for at deltage i terrænløb. Senest gennemførte han Ultra-Trail du Mont-Blanc på 103 km med 6.000 højdemeter.

 

Skånsomt løb

Naturens omskiftelighed er altså den helt store gulerod for både Mette Zimmer og Moses Løvstad. Men der findes mange andre gode grunde til at løbe ud af byen og ind i det grønne.

Simon Lübecker er fysioterapeut hos Klinik, der blandt andet specialiserer sig i løberelaterede skader. Han fremhæver skovens varierende underlag som noget meget væsentligt:

- Løb i skov og natur er langt mere afvekslende og giver ikke den samme monotone påvirkning, som almindeligt løb gør. Til gengæld kræver det et større stykke arbejde af de muskler, der skal sørge for balancen, og at vores fødder, knæ og hofter står rigtigt placeret, siger han.

- Men har man først styrken og balancen, vil man typisk opleve færre overbelastningsskader, idet terrænløb i langt mindre grad påvirker kroppen det samme sted igen og igen.

Så hvad enten du tiltrækkes af muligheden for at nyde naturen året rundt, eller du drages af sandsynligheden for færre løberelaterede skader, er det bare med at søge mod skoven og glæde dig over, at den holder åbent døgnet rundt. Og at den garanterer nye oplevelser, hver eneste gang du begiver dig ud i den.

Gode tips til trailrunning

Find en sti:

Spørg andre, der dyrker trailrunning, hvor de bedste stier findes. Ruteplanlæggere på internettet, hvor du kan lave dine egne løberuter, er bestemt også værd at prøve. På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde masser af ruteforslag i din nærliggende skov.

Sæt farten ned og ta’ korte,hurtige skridt:

I skoven skal du forholde dig til stejle bakker, tæt krat, fugtigt mudder, væltede træer og vandfyldte grøfter. Disse forhindringer klarer du bedst ved at sætte farten lidt ned og være hurtig på fødderne. Med korte skridt kan du reagere hurtigere og opretholde balancen.

Vær opmærksom på underlaget:

Smågrene, sten og fugtige blade hører sig til i skovbunden. Så hold øje med stien foran dig mens du løber.

Udstyr til trailrunning

Tøj: Almindeligt løbetøj fungerer fint i skoven. Men vær opmærksom på, at du nemt kan blive meget beskidt.

Sko: Almindelige løbesko kan gøre det på større stier, men løber du ad mindre farbare veje, kan det være en god ide at anskaffe sig et par terrænsko. De er mere hårdføre og giver et godt og sikkert greb i skovbunden.

Væske: Er du af sted på længere ture, skal du sørge for at få rigeligt med væske. Der findes adskillige væskebælter og væskerygsække på markedet.

Pandelampe: Du kan boltre dig i naturen døgnet rundt, men er det først blevet mørkt, er det MEGET mørkt i skoven. Husk derfor en pandelampe eller lommelygte.

Se vores udvalg udstyr til trailrunning her:
- Tøj og sko
- Væskesystemer og væskebælter
- Pandelamper

Trailløberne

Moses Løvstad

Alder: 36 år
Beskæftigelse: Butikschef
Træning: 6 timer og 65 km. i snit på hele året. Op til 140 km. per uge
Har løbet trail siden: 2008

Mette Zimmer

Alder: 42 år
Beskæftigelse: Fysioterapeut og underviser på Social & Sundhedsuddannelsen i København.
Træning: ca. 10 timer om ugen, løber sådan ca. 20 km om ugen.
Har løbet trail: et par år

Prøv trailløb i Danmark

Salomon Trail Tour

En række af motionsløb i hele Danmark med fokus på naturen og store smil. Distancer fra 5-160 km. www: www.salomontrailtour.dk

Salomon Hammer Trail

Trailrunning for de seje, rundt i Bornholms klippefyldte landskab. Distancer fra 25-160 km. www: www.tejnif-lob.dk/ salomon-hammer-trail

Helvede I Nord

Smuk og varieret tur rundt i Tisvilde Hegns bakker og sand. Distancer: 10,8 og 21,1 km. www: www.nordtrim.dk/helvede-i-nord

skærmbillede 2012 10 26 kl 14 08 04