Vend dig til varmen
De fleste af os har prøvet det. Snøret skoene, på med solbrillen, de korte shorts og den svedtransporterende singlet eller t-shirt. Klar til at slå rekorder i det dejlige vejr. Pludselig føles kroppen lammet, og varmen bliver kvælende, fordi det danske sommervejr for alvor har fået fat. Det er en helt naturlig reaktion fra kroppen, når den ikke er vant til at arbejde hårdt i så varme temperaturer. Det er derfor afgørende, at du giver kroppen mulighed for at akklimatisere sig, før du skal slå rekorder. Start langsomt op og skru først tempoet op, når du kan mærke, at kroppen er klar til at arbejde.
Løb før kl. 12 og efter kl. 15
Os løbere bliver i sagens natur udsat for sollys, når vi træner udendørs, og derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden, at du begrænser din træning i tidsrummet mellem kl. 12 og kl. 15, hvor solens UV-indeks er på sit højeste. For meget UV-stråling kan give solskader og -skoldninger, og du øger chancen for at udvikle kræft. Læs mere om Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens "Solkampagne" her.
For mange løbere er der ikke en bedre måde at starte dagen på end med en løbetur. Det er en fantastisk idé om sommeren. Her er temperaturen lavere, mens det stadig er lyst. Du skal dog være opmærksom på at at time dine måltider, så du ikke får ondt i maven. Enhver løber har desværre oplevet, hvordan det er at være flere kilometer væk hjemmefra, når maven begynder at brokke sig. Læs derfor mere om løb og timing af måltider her.
Er du nødsaget til at løbe, når solen står højest på himlen, så prøv så vidt muligt at løbe, hvor der er skygge, hvilket fx kunne være i skoven. Læs her gode råd om løb i skoven.
Få styr på væskeindtaget
Under køligere temperaturer er det nødvendigt at indtage væske, hvis din tur er længere end 60 minutter. I varme forhold er det nede på alle løbeture over 30 minutter. Det skal du huske på.
At det er varmere i vejret betyder ikke, at kroppen kan optage en højere mængde væske undervejs. Kroppen kan ca. optage én liter i timen, og jo varmere det er, desto vigtigere er det, at du nærmer dig denne grænse i dit væskeindtag.
Husk at det er bedre at drikke små, hyppige slurke end meget på én gang.
Skal du løbe lange ture, hvor du sveder meget, kan det være en god idé at indtage lidt salt undervejs for at opretholde saltbalancen. Det kunne fx være Saltsticks, som holder din krop i balance, så du ikke får kvalme på din tur.
Ligeså vigtigt er det, at din væskebalance er i orden, inden du løber afsted. Sørg derfor for at have drukket tilstrækkeligt med væske inden løbeturen. Brug urinen som indikator for, om væskebalancen er OK - er det en kedelig, gul morgenlignende urin, så vent lidt og drik lidt mere - er urinen klar, så er du også klar til at snøre skoene og stikke afsted.
Du kan optimere dit væskeoptag ved supplere vandet med elektrolytter og salte. Det kan meget nemt gøres ved at smide en lille tablet i drikkedunken, som også giver vandet lidt smag uden at tilføre ekstra kalorier. Prøv fx GU Hydration Tabs.
Køl hoved og hænder ned undervejs
Da triatleten Torbjørn Sindballe gennemførte en Ironman på Hawaii tilbage i 2005, forsøgte han sig med at køle hoved og hænder ned for at undgå, at kroppen skulle koge over. Til selve konkurrencen løb Torbjørn Sindballe med en latexhandske fyldt med is, og det havde en mærkbar effekt på hans puls og derved hans præstation.
Prøv derfor om du kan slå løberuten forbi steder, hvor du kan få lidt vand i hovedet og på hænder og underarme.
Udstyr til sommerløb
Du kan nemt optimere løbeoplevelsen ved at tilpasse løbegrejet til sommersolens udfordringer. Vi har et bredt udvalg af tøj til både herre og dame, som kan hjælpe dig med at få en behagelig løbetur i varmen. Det er vigtigt, at dit tøj er af god kvalitet, så du undgår hudirritation - når kroppen bliver fugtig, skal der ikke meget til før, at din hud bliver irriteret og sviende.
Husk solcremen
Beskyt huden med en god solcreme, der er modstandsdygtig overfor vand og sved, og som giver en effektiv beskyttelse med solens skadelige UVA og UVB stråler. Det er heller ikke super spændende at slutte din løbetur mere rød i ansigtet end højst nødvendigt.
Slap af i øjnene med et par solbriller
Solbriller er noget af det løbeudstyr, som man ikke helt er klar over, hvor stor glæde man har af, før man har prøvet det. Men når først den sunde fornemmelse af ikke at skulle knibe øjnene sammen indtræffer, føles det fantastisk. Tag derfor et par gode solbriller på, der giver en effektiv beskyttelse, og som samtidig har en behagelig pasform på dit ansigt. Solbriller findes i et væld af designs og pasformer, og fås med meget specifikt udviklede linser til alle lysforhold. Til løb i høj solskin bør du gå efter et par solbriller med mørke linser, som holder solens stråler væk fra øjnene og lader dem slappe af. Når vi spænder intenst i ansigtet, øger vi også chancen for hovedpine. Det er heller ikke specielt rart - særligt ikke, når vi løber.
Se vores udvalg af solbriller her.
På med kasketten
Det er ikke kun for at se smart ud, at mange løbere bruger en kasket eller en skygge, når de løber. Kasketten/skyggen har to klare fordele:
- Den skærmer af for sollyset, så du kan slappe af i øjnene.
- Den opfanger sveden, så den ikke løber ned og svier i øjnene.
Og så kan det jo godt være lidt lirens at smide en kasket på. Særligt også, fordi frisuren har det med at svigte os, når vi løber.
Se vores store udvalg af kasketter og skygger her.
Medbring væske
Med et godt væskebælte er det ikke noget problem at medbringe væske på løbeturen. Derved kan du løbende drikke lidt væske, så du undgår at dehydrere på de lange ture. Væskebælter kan fås med alt fra én til fem flasker og også som rygsæk.
Se udvalget af væskebælter her og rygsække her.
Undgå vabler med gode løbestrømper
Vabler opstår som en kombination af fugt og friktion. Derfor er det vigtigt, når du løber i varmen, at du bruger en tyndere løbestrømpe, der sidder tæt til foden, og som leder fugten effektivt væk fra fødderne, så de holdes tørre og komfortable.
Se vores store udvalg af løbestrømper til herre og damer.
Klæd dig let, lyst og luftigt
Når varmen rammer, er det både bedst og mest komfortabelt at løbe i så lidt og let tøj som muligt. Dit tøj skal sidde let omkring kroppen, så du får ventilation og køler dig selv ned på den måde. Det er en fordel at undgå mørkt tøj, så du ikke decideret tiltrækker sollyset for meget.
Det meste løbetøj i vores sortiment har UV-beskyttelse i materialet, så det beskytter huden mod solens skadelige stråler.
På overkroppen er det bedst, hvis du ifører dig en ærmeløs trøje - altså en singlet - så din hud er så fri som muligt. På benene er det sagen med et par korte tights eller shorts - det kommer an på, hvad du er mest til.
Skal du være ude i mange timer i direkte sollys, kan det være en god ide at dække huden til med tyndt og lyst tøj, der beskytter huden effektivt.
Du finde masser af fedt sommerløbetøj her på loberen.dk:
Hvis du skulle være nået helt herned, så er du mere end klar til at hoppe i skoene og tørne ud på de danske landeveje og skovstier i varmen. Tak fordi du læste med - og hav for den da en god tur!